Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Liliana Amundaraín (cc, via Flickr)
actueel

Revolutie op komst in catering UvA en HvA

Dirk Wolthekker,
9 februari 2016 - 14:37

Het cateringcontract dat UvA en HvA hebben met cateraar Eurest loopt op 1 januari 2017 af, maar de kans dat een van de grote Nederlandse cateraars als Eurest of Sodexo in zijn geheel het nieuwe cateringcontract in de wacht sleept is klein. Er komt naar alle waarschijnlijkheid een heel nieuw cateringconcept, waarbij lokale ondernemers hun waar aanbieden. ‘We willen niet langer vijf jaar aankijken tegen dezelfde satébar.’

Het nieuwe cateringconcept wordt aangekondigd op www.enjoytoday.amsterdam. Deze week vinden nog meer bijeenkomsten plaats over wat wordt genoemd ‘eten en drinken nieuwe stijl’, waarbij het complex ‘De Hallen’ in Amsterdam-West als voorbeeld kan dienen. Volgens Facility Services (FS) is het een concept dat ook op andere onderwijsinstellingen is of wordt ingevoerdOnder meer de Erasmus Universiteit Rotterdam en Tilburg University werken al op die manier., met het verschil dat het bij UvA-HvA om een mammoetoperatie gaat, waarbij de catering voor 80.000 studenten en 10.000 medewerkers op de schop gaat.

 

Het idee komt volgens Marcel Hartendorp en Jasper Bok van FS voort uit vele gesprekken die de afgelopen twee jaar zijn gevoerd met de afnemers van de catering: studenten en medewerkers van UvA en HvA. Gistermiddag vond in de Doelenzaal van de UB de eerste van een serie bijeenkomsten plaats over het nieuwe cateringconcept, dat overigens nog niet vast staat: iedereen kan via de website of een mail nog tips geven.

 

Hoofd- en onderaannemer

Zoals de plannen er nu liggen wordt elke campus van UvA en HvA opgedeeld in een ‘centrum’, een ‘wijk’ en een ‘buurt’. Het centrum is een foodcourt-achtig gebied waar het gaat om eten, drinken en verblijven onder het motto ‘Chill & Chat’. Daarom heen hangen wijken waar cateringgebruikers kort verblijven en eventueel iets lichts consumeren onder het motto ‘Grab & Go’. Te denken valt aan een kop koffie met een muffin. Daarnaast komen er ‘buurten’ die vooral om de collegezalen heen hangen en waar mensen even snel iets nuttigen onder het motto ‘Coffee to go’.

Het centrum is een foodcourt waar het gaat om eten, drinken en verblijven onder het motto ‘Chill & Chat’

Opvallend is dat elke campus gecaterd kan worden door een andere cateraar die op zou kunnen treden als ‘hoofdaannemer’. Dat zou bijvoorbeeld een van de landelijke cateraars kunnen zijn, maar die moet vervolgens contracten afsluiten met lokale ondernemers. Vertegenwoordigers van FS lieten weten dat het gaat om het ‘naar binnen halen’ van ondernemers die met hun koffietent of broodjeszaak buiten UvA en HvA grote populariteit genieten.

 

Het idee is om ze als ‘onderaannemers’ binnen de muren van de instelling te halen. Hoe aantrekkelijk het vervolgens voor grote cateraars nog is om op een cateringcontract in te tekenen is de vraag. Hartendorp: ‘Een grote cateraar moet in feite het merk van een ander – de ondernemer – verkopen.’ Hoe dat financieel wordt gecompenseerd is nog onduidelijk. Of er een Europese aanbesteding komt is in het huidige voorstel ook nog niet zeker.

 

Geen maximumprijzen

Het zal niet langer een Wet van Meden en Perzen zijn dat er – zoals nu wel het geval is – een maaltijd te krijgen is voor een van te voren vastgestelde lage prijs. Als een maaltijd, broodje of koffie te duur wordt gevonden zal er waarschijnlijk geen vraag naar zijn en dalen de prijzen vanzelf, is de gedachte. ‘Wij gaan niet vertellen wat een ondernemer wil verdienen en een student of medewerker wil uitgeven.’

 

Ondernemers zullen zelf een bedrijfsplan moeten maken en moeten calculeren hoeveel omzet ze moeten halen om met winst te kunnen draaien. Daarvoor moeten ze een investering doen, die in de papieren kan lopen, want gegadigden moeten ook zelf de kosten van ‘sfeerbeleving’ ophoesten. Ook het in de regel vijf jaar durende cateringcontract gaat op de schop: als ondernemers na een jaar concluderen dat de zaak niet uit kan, kunnen ze er weer mee ophouden. Hoe de catering van feesten, partijen en vergaderingen zal worden georganiseerd is nog niet zeker. Dat geldt ook voor de automatenverkoop.

Foto: Erasmus Magazine
Sohmi, een Vietnamees restaurant in een foodcourt van de Erasmus Universiteit Rotterdam

Personeel

Hoe het met het Eurest-personeel verder zal gaan is eveneens nog ongewis. De afgelopen jaren was het steeds zo dat bij de wisseling van het cateringcontract het personeel ‘meeging’ naar de nieuwe cateraar. Soms gebeurde dit dan onder nieuwe voorwaarden, maar ze gingen in de meeste gevallen wel mee. Het kan zijn dat dit nu weer gebeurt, maar vraag is wel bij wie het personeel dan in dienst treedt: bij de hoofdaannemer van het cateringcontract of bij een van de onderaannemer. Voor de hand ligt overigens dat een deel van de Eurest-medewerkers wordt vervangen door ondernemers. Van verschillende kanten wordt vernomen dat Eurest sommige tijdelijke contracten nu al niet meer verlengt. 

Bedoeling is dat er half maart een concreet plan ligt. Of het nieuwe cateringconcept in zijn geheel op 1 januari wijzigt is nog niet zeker, het zou ook gefaseerd kunnen worden ingevoerd, laat Facility Services weten.