Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Cateraar Cormet doet niet mee

Dirk Wolthekker,
26 september 2011 - 19:53
‘Wij worden als gespecialiseerde onderwijscateraar niet in staat gesteld een verantwoord ondernemersrisico te nemen. Binnen de onderwijscatering hebben wij een betrouwbare naam, maar het aanbieden van een passende offerte was ons inziens niet haalbaar.’ Dit zegt Frank Metzelaar, directeur van Cormet Schoolcatering, naar aanleiding van de aanbesteding van de catering van UvA en HvA.

Die aanbesteding liep afgelopen voorjaar in het honderd omdat afgewezen partijen de gunning aan cateraar Sodexo niet accepteerden en naar de rechter stapten. Die oordeelde dat UvA en HvA tekst en uitleg moesten geven waarom de catering aan Sodexo was gegund. Beide instellingen besloten dat niet te doen en opnieuw aan te besteden. Cormet deed aan de eerste aanbesteding mee en wilde aanvankelijk weer mee doen. Maar toen men aan het rekenen sloeg, besloot men toch af te haken.

Onvoldoende omzet
‘Het los exploiteren van de coffeecorners en automatenverkoop gaat op meerdere locaties leiden tot onhaalbare uitgangspunten voor de catering, temeer daar er voorwaarden zijn met betrekking tot de openingstijden en prijzen,’ zegt Metzelaaar. Hij bedoelt ermee te zeggen dat er onvoldoende omzet gedraaid kan worden, omdat coffeecorners en automatenverkoop, waar een hoge winstmarge op zit, reeds aan anderen is gegund. De coffeecorners worden sinds juni gecaterd door Micaffè, de automatenverkoop door Maas International.

Micaffè is overigens een dochter van Maas International. ‘Van concurrentie is dus helemaal geen sprake,’ zegt Metzelaar. UvA en HvA hadden eerder aangegeven de gehele catering aan meerdere bedrijven te willen gunnen, om de onderlinge concurrentie te vergroten.

Veel transparanter
Cateraars die wel weer meedoen zijn in ieder geval Sodexo, Compass Group en Vitam. De laatste heeft de afgelopen vijf jaar UvA en HvA gecaterd onder de naam Sorbon. De nieuwe aanbesteding is tot nu toe beter verlopen dan die van afgelopen voorjaar, zeggen betrokkenen. ‘Het aanbestedingsdocument was veel eenduidiger. Ik denk dat wij een mooie offerte neer hebben kunnen leggen,’ zegt Jørgens Vestjens, operationeel directeur van Vitam. Vincent Peeters, sales director bij Compass Group Nederland, laat zich in vergelijkbare bewoordingen uit. ‘Het aanbestedingsdocument was veel transparanter en liet veel minder interpretatieruimte over dan de vorige keer.’

Op 3 oktober zullen UvA en HvA bekend maken aan welke cateraar(s) het cateringcontract is gegund. Het nieuwe cateringcontract gaat in op 2 januari 2012.