Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Veel meer studenten stemmen voor CMR, opkomst medewerkers daalt

Willem van Ewijk,
30 mei 2016 - 17:56
Betreft
Deel op

Acht procent van de studenten bracht een stem uit voor de verkiezingen van de medezeggenschapsraden aan de HvA. Volgens Huib de Jong, de rector van de HvA die vanmiddag in het Kohnstammhuis de uitslag van de medezeggenschapsverkiezingen bekend maakte, is die opkomst ‘laag, maar beduidend hoger dan vorig jaar’ toen 4,7 procent zijn stem uitbracht.

Onder medewerkers was de opkomst met 38 procent dit jaar beduidend minder dan twee jaar geleden. Volgens De Jong is die opkomst ‘hoog, maar lager dan vorige keer’. Van de medewerkers, die eens in de twee jaar naar de stembus mogen, kwam in 2014 nog 51 procent opdagen.

 

Onder luid geklets van een afgeleid publiek, dat even daarvoor de openbare presentatie van de nieuwe UvA- en HvA-bestuurders Maex en Ten Dam had bijgewoond, somde De Jong in hoog tempo de namen op van studenten en medewerkers die in de faculteitsraden en Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) verkozen zijn. Hier en daar klonk gejoel van kandidaten die een plekje in een van de raden hadden veroverd.

 

HvASociaal 6, HvAnders 4

Konden studenten en medewerkers normaal gesproken alleen op ongebonden individuen stemmen, dit jaar deden er voor het eerst twee studentenpartijen mee aan de verkiezingen. De partij HvASociaal zet zich vooral in voor een uitgebreider diversiteitsbeleid en bezinningsruimtes. De speerpunten van partij HvAnders zijn vooral democratisering en decentralisering.

 

HvASociaal kreeg zes van de twaalf te verdelen studentenzetels en HvAnders vier. De overige twee gingen naar ongebonden kandidaten. Rector De Jong zegt in een reactie ‘heel erg voor een partijenstructuur te zijn’. Ook zegt hij te hopen dat een partijenstelsel de opkomst en betrokkenheid van studenten bij de medezeggenschap zal vergroten. Sana Talii, kandidaat voor HvASociaal, gaf alvast het goede voorbeeld en kreeg met 570 stemmen het grootste mandaat van alle CMR-leden.

 

De CMR spreekt mee over het personeelsbeleid en het onderwijs- en examenreglement. De faculteitsraden doen dit ook, maar beperken zich ieder tot een van de zeven faculteiten. Voor veel faculteitsraden waren er te weinig kandidaten om alle zetels te vullen. Hier zullen in het najaar aanvullende verkiezingen worden gehouden.

 

In een eerdere versie van dit bericht werd op basis van de Facebookpagina’s van beide partijen abusievelijk vermeld dat beide partijen vier zetels behaalden. Bovendien blijkt vorig jaar een verkeerd opkomstpercentage door het Stembureau te zijn gepubliceerd. Voorzitter Bert Pinkster vermeldde destijds een opkomst van 7 procent, terwijl dit daadwerkelijk 4,7 procent bleek te zijn.

 

Zie hieronder voor een complete lijst met uitslagen van de medezeggenschapsverkiezingen.

Lees meer over