Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Logo HvAnders
actueel

Tweede HvA-partij wil meer democratie en decentralisering

Steffi Weber,
12 mei 2016 - 15:40

Na HvASociaal is er vandaag nog een tweede HvA-medezeggenschapspartij in het leven geroepen: HvAnders. De partij wil zich in de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) en de facultaire raden richten op drie onderwerpen: democratisering, decentralisering en diversiteit.

De partij HvAnders was volgens mede-initiatiefnemer Bram Buskoop al een tijdje in de maak en besloot zichzelf te presenteren nadat HvASociaal eerder op de dag haar oprichting bekend had gemaakt. Een partijprogramma of een website is er nog niet, maar de partij is sinds donderdagmiddag wel op Facebook te vinden.

‘We willen dat het CvB en de Raad van Toezicht eindelijk gaan luisteren naar studenten en medewerkers’

‘We hebben drie pijlers: democratisch, decentraal en divers. Deze punten willen we de komende tijd nader gaan uitwerken,’ zegt Buskoop. Bovendien zal de partij zich sterk maken voor een opsplitsing van UvA en HvA. Waar HvASociaal zich volgens hem richt op ‘relatief kleine dingetjes’ wil HvAnders ervoor zorgen ‘dat het CvB en de Raad van Toezicht eindelijk gaan luisteren naar studenten en medewerkers,’ aldus Buskoop. ‘Dat is de kern van het probleem, de reden waarom medezeggenschapspartijen nodig zijn is.’

 

Anders dan HvASociaal werkt HvAnders zonder het turfsysteem dat HvASociaal gebruikt. ‘Dat lijkt me omslachtig en ook niet heel erg democratisch,’ zegt Buskoop. De partij wil campagnevoeren en via social media laten weten welke kandidaten van HvAnders zijn. Tot nu toe zijn er vier kandidaten bekend. Naast Buskoop, die zich op centraal en faculair niveau verkiesbaar stelt, staan ook Sebastiaan ProosSebastiaan Proos is de student die een gooi deed naar het collegevoorzitterschap. (centraal en facultair), CMR-voorzitter Menno Oldenhof (facultair) en docent Gerlof Donga (centraal en facultair) op de lijst.

 

De verkiezingen voor de HvA-medezeggenschap vinden plaats van 17 tot en met 27 mei.

Lees meer over