Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Promotiebeeld van HvASociaal
actueel

HvA’ers richten partij voor medezeggenschap op

Steffi Weber,
12 mei 2016 - 09:58

HvA’ers kunnen tijdens de komende medezeggeschapsverkiezingen voor het eerst op een partij stemmen, althans op kandidaten van de nieuwe partij HvASociaal. Dertien studenten van de HvA hebben met de hulp van leden van UvASociaal de eerste medezeggenschapspartij aan de hogeschool opgericht. Ze willen dat de verkiezingen voor de medezeggenschapsraad, net als aan de UvA, een strijd tussen meerdere partijen wordt.

‘De medezeggenschap binnen de HvA is versplinterd, waardoor de belangen van studenten en staf niet goed worden behartigd. Een partijenstelsel zou daar verandering in brengen,’ zegt UvA-student Moataz Rageb. Als oud-voorzitter van de medezeggenschapspartij UvASociaal heeft hij de HvA’ers met de oprichting van de partij geholpen, hij vervult tot september de functie van woordvoerder. 

 

Van binnenuit lobbyen

HvA'ers kunnen alleen op individuele personen stemmen; om een officieel partijenstelsel in te richten moet het kiesstelsel worden aangepast. Dat kan alleen met instemming van het College van Bestuur en dat gaat daarom voor de verkiezingen niet meer lukken. HvASociaal werkt daarom met een officieuze kandidatenlijst en zal daarna gaan opereren als een partij.

 

Om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk HvASociaal-kandidaten een zetel in de raad krijgen, willen de kandidaten hun stemmen bijhouden op een turflijst. ‘Als iemand zegt, dat die op je gaat stemmen, dan turf je dat. Zo kun je zien wie er weinig stemmen hebben en kun je mensen adviseren om niet op jou, maar op een andere HvASociaal-kandidaat te stemmen,’ aldus Rageb.

 

Tot nu toe hebben de volgende studenten zich aangemeld voor de kandidatenlijst: Arzu Arik, Hesam Kamkar, Ben Houichi, Imad Ben Salah, Diva Kabir, Neslihan Ozcelik, Sharif Radwan, Esra Sahingoz, Hamit Yucel, Sana Telie en Achraf El Johari. Volgens Rageb hebben andere HvA'ers, onder wie medewerkers, al interesse getoond om eveneens op de HvASociaal-lijst te staan.

 

Vijfpuntenplan

De partij heeft inmiddels een vijfpuntenplan opgesteld. Naast aanpassing van het kiesstelsel wil de partij ‘het gat dichten tussen studenten/staf en de medezeggenschap’, een uitgebreid diversiteitsbeleid, vernieuwing van de digitale leeromgeving en een betere doorstroom tussen hogeschool en universiteit.

 

De partij heeft inmiddels een op Star Wars-gebaseerde video gepubliceerd waarin men spreekt over ‘HvA Wars’ en men ‘kwaadaardige CMR- en bestuursleden’ een veeg uit de pan geeft.

 

 

De verkiezingen voor de HvA-medezeggenschap vinden plaats van 17 mei tot en met 27 mei.