Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Bètafaculteit wil weer eigen decaan

Dirk Wolthekker,
22 april 2016 - 09:27

Nu Karen Maex opstapt als decaan van de drie bètafaculteiten van de UvA en de VU rijst de vraag wat er moet gebeuren met haar superdecanaat. De studentenraad en de ondernemingsraad van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de UvA hebben eensgezind besloten weer een eigen decaan te willen en zullen dat advies ook ongevraagd overbrengen aan de directie van de faculteit.

Dit zegt Micha de Groot, voorzitter van de facultaire studentenraad, mede namens de facultaire ondernemingsraad. Beide raden zien het volgens De Groot niet zitten om nog langer door te gaan met een dergelijk driedubbel mandaat. ‘Maar begrijp me goed: we zijn niet tegen de samenwerking UvA-VU, maar we denken wel dat zo’n groot decanaat de samenwerking tussen de drie faculteiten juist in de weg staat. Door het weer op te splitsen zal de samenwerking naar onze inschatting juist een impuls krijgen.’

 

Amsterdam Faculty of Science

Het driedubbel decanaat van de drie bètafaculteiten kwam begin 2014 tot stand als uitvloeisel van de geflopte Amsterdam Faculty of Science (AFS), zoals de samenwerking tussen de drie bètafaculteiten aanvankelijk zou heten. Die AFS werd door de medezeggenschap van de UvA weggestemd, maar toen was Maex al aangenomen. Als gevolg daarvan werd ze niet superdecaan van één grote faculteit, maar van drie afzonderlijke faculteiten. Nu ze die functie verlaat om rector magnificus van de UvA te worden, is het tijd om dat grote decanaat gelijk op te heffen, meent de medezeggenschap.

 

Tegenstrijdige belangen

‘Het decanaat van een faculteit is een fulltime-baan en zelfs meer dan dat,’ zegt De Groot. ‘Decaan zijn van drie faculteiten betekent dat je eigenlijk drie banen hebt en aandacht en tijd over drie faculteiten moet verdelen. Dat is niet goed.’ De Groot meent ook dat verschillende rollen en verantwoordelijkheden door elkaar worden gehaald bij zo’n driedubbel decanaat. ‘Elke faculteit heeft zijn eigen verantwoordelijkheid, maar Maex moest de afgelopen jaren drie verantwoordelijkheden en – soms conflicterende - belangen vertegenwoordigen. Ook dat is niet goed. Drie decanen lijkt een stap terug, maar het is juist een stap om vooruit te komen.’

 

Wat de twee bètafaculteiten van de VU denken van het mogelijk opheffen van het superdecanaat is nog niet bekend. Wel heeft een woordvoerder van de VU in Ad Valvas laten weten: ‘Eén decaan voor de drie bètafaculteiten was een proef. We gaan eerst met alle betrokkenen praten over hoe het bevallen is voor we hier een antwoord op kunnen geven.’ De facultaire medezeggenschap van de FNWI zal haar opvatting volgende voorleggen aan de faculteitsdirectie.