Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Het was deze week heel warm op de campus. Honderden studenten zaten te zonnebaden op het gras. Punt uit.
opinie

De Week | Alternatieve feiten

Henk Strikkers,
24 januari 2017 - 12:23

In een week vol alternatieve feiten is het geen sinecure om de waarheid van de nonsens te onderscheiden. Dat werd nog eens bemoeilijkt toen HvA-docent toegepaste wiskunde Theo van Uem vol trots meldde dat hij een wiskundig probleem had opgelost.

Dat is niet omdat we hem niet wilden geloven, maar omdat het gaat om een raadsel over drie kabouters met verschillend gekleurde puntmutsjes die zo goedkoop mogelijk willen drinken. Dat klinkt als een probleem dat vooral ontstaat bij het nuttigen van te grote hoeveelheden La Chouffe-bier, maar bleek al jaren op een lijst te staan van onopgeloste vraagstukken. Wij vroegen ons vooral af hoe de normale barman in het raadsel de miniglaasjes van de kleine kabouters goed kan vullen, maar zoals in iedere sloot een wak kan zitten, zit in ieder raadsel een onvolkomenheid.

 

Wat moet je in deze tijden geloven? De beelden of de cijfers?

Dat weten ook de studerende schaatsers van Skits. Zij waagden zich volledig tegen de waarschuwingen van het mainstream-schaatsbondkartel in op de Noord-Hollandse slootjes. Aan de wakken die ze tegenkwamen hadden ze geen boodschap: ‘Daar spring je gewoon overheen.’

 

Het had niet veel gescheeld of de Skitsers hadden hun ijzers kunnen onderbinden op het Roeterseilandcomplex. Door de stroomstoring van vorige week was de verwarming op een deel van REC zolang van slag, dat de temperaturen tot een nulpunt daalden. En blijkens de klachten was het niet de eerste keer dat zoiets gebeurde. ‘Bezijden de waarheid,’ zo oordeelde Harold Swartjes van Facility Services. ‘Het beeld en de cijfers komen niet overeen. Uit de cijfers blijkt namelijk dat de bedrijfszekerheid van de stroomleveranties juist heel erg hoog is.’

 

Maar ja, wat moet je in deze tijden geloven? De beelden of de cijfers? Als je bijvoorbeeld naar de cijfers van de Rote Armee Fraktion kijkt – een Duitse linksradicale groepering waarmee HvA-docent Thomas van Aalten in contact wil komen – dan zijn die bepaald weerzinwekkend: 15 aanslagen, 33 doden en meer dan 200 gewonden. Als je naar de beelden van de overgebleven RAF-leden kijkt, zie je oude lui die in dunbevolkte gebieden zoveel mogelijk onzichtbaar proberen te blijven en af en toe een misdrijf plegen om in hun levensonderhoud te voorzien. Het enige wat nog mist zijn gekleurde puntmutsjes.

Lees meer over