Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Fotograaf onbekend (Universal Pictures)
opinie

Op z'n Duits | Schlampen mit Moral

Linda Duits,
25 november 2016 - 07:54
Deel op

Hoe meer iemand vreemdgaan afkeurt, hoe hoger de kans dat hij denkt dat zijn partner niet vreemdgaat. Dat klinkt logisch als je je verkering vertrouwt. Dan vertrouw je er immers ook op dat zij jouw normen en waarden respecteert en je dat niet aandoet. Het is ook de uitkomst van onderzoek onder heteroseksuele Canadese bachelorstudenten die in een relatie zaten.

Deze groep vond trouw belangrijk. Het overgrote merendeel wilde het graag weten als hun partner was vreemdgegaan. Toch had een derde nooit besproken wat ze precies onder overspel verstonden (en we weten dat wat als seks telt nogal varieert). De studie bevat een aantal aardige weetjes. Zo schatten de respondenten de kans dat hun partner al was vreemdgegaan lager in dan de kans dat hun partner dat ooit zou doen (respectievelijk 5 en 7,5 procent). De roze bril stond bij deze mensen duidelijk op: de kans dat een gemiddeld persoon van de andere sekse vreemdgaat vonden ze namelijk maar liefst 42 procent. Misschien ook wel goed om te weten: het percentage dat zelf ooit buiten de pot piste was 9,1 procent.

 

Er zijn aanwijzingen dat de neiging om schuin te marcheren in de genen zit. Hierbij speelt het hormoon vasopressine een rol. Een soort woelmuizen die hier niet gevoelig voor is is promiscue. Een variant van de soort die wel lekker open staat voor vasopressine is monogaam. Deze gevoeligheid werkt ook zo bij mensenvrouwen – maar niet bij mensenmannen.

Niet iedereen is geschikt voor monogamie

Nu heb ik normaal weinig op met zulke genetische verklaringen. Ze zijn altijd veel te simplistisch deterministisch: we zijn niet ons brein en we zijn ook niet onze genen. Maar in de woelmuis zitten wel mogelijk relevante lessen voor ons: wil je dat je partner niet vreemdgaat, dan werken hormonen beter dan voodoo.

 

Verwant aan vasopressine is oxytocine, bekend als het knuffelhormoon. Veel met je verkering knuffelen kan haar dus weerhouden je te bedriegen. Dan moet ze daar natuurlijk wel van houden. Anders is er kans dat je haar met al dat geknuffel wegdrijft, hup het bed van een ander in. Oxytocine is ook beschikbaar als neusspray. Een paar stiekeme snufjes en ze is voor eeuwig de jouwe. In Nederland krijgen alleen zwangere en net bevallen vrouwen daar een recept voor, maar (gratis tip) Amazon staat niet in Nederland.  

 

Daarnaast is het misschien goed je te beseffen dat je soms niet tegen de stroom in moet zwemmen. Niet iedereen is geschikt voor monogamie. Dat komt niet per se omdat ze huichelachtige horken of bedrieglijke bitches zijn: ze zitten genetisch anders in elkaar. Niet-monogaam willen zijn hoeft je geen stommerd te maken, je kunt ook schlampen met moraal. In dat geval kies je voor een open relatie met regels, bijvoorbeeld zoals gedoceerd in het boek The Ethical Slut. Seks met een ander heet dan geen vreemdgaan meer, maar ‘consensuele non-monogamie’. Dat klinkt niet alleen sexy, maar ook lief.