Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Quinn Dombrowski (cc, via Flickr)
opinie

Op z'n Duits | Seks aan de kersttafel

Linda Duits,
25 december 2015 - 10:18
Deel op

Kerst. Families en schoonfamilies moeten bezocht, rauwe stukjes kip van de gourmet verorberd en bepaalde onderwerpen vermeden. Gegarandeerd zal het gesprek komen op ‘Zwarte Piet’ en ‘bezorgde burgers’, wat onherroepelijk zal leiden tot schisma’s aan tafel. Houd het veilig en kies voor seks. Vraag 1: hoe was uw eerste keer? Vraag 2: hoe oud bent u?

Het verhaal van mijn ontmaagding heb ik wel duizend keer verteld. Voordat het zo ver was, had ik er allerlei ideeën bij. Het moest vooral niet te vroeg gebeuren want dan zou ik er spijt van krijgen. Dat hoorde ik van iedereen: in populaire cultuur maar ook in persoonlijke gesprekken. Een vriendinnetje had haar bloem op haar veertiende laten plukken door een vakantieliefde. Na terugkeer uit Frankrijk had hij nooit meer wat van zich laten horen. Het was pre-Facebook en haar brieven mochten niet baten. Zij beleefde het horrorbeeld dat ons was voor gehouden. Toen ik eindelijk lang genoeg bij een knappe en charmante verkering was om het te willen doen, werd mijn wachten beloond. Het was prima.

 

Nadat het zo ver was, besprak ik het eindeloos – met vrienden, met nieuwe liefdes. Nog steeds eigenlijk wel, want de ontmaagding is nagenoeg universeel. Ik heb het verhaal wel duizend keer verteld en toch twijfel ik er nu aan. Dat komt door een artikel over first heterosexual intercourse en leeftijd.

Telt iets wel als seks als niet beide partners klaarkomen?

Onderzoekers maakten gebruik van een longitudinale studie waarbij heteroseksuele Nieuw-Zeelanders in 1993/1994 én in 2010/2012 zijn ondervraagd over hun eerste keer. Ze waren toen 21 en 38 jaar. Meteen valt op dat een klein deel van de respondenten (vooral mannen) zich niet eens goed herinneren hoe oud ze waren – of ze hadden hun ontmaagding eerst verzonnen. Daarnaast blijkt tijd mild te stemmen.

 

Op hun 38ste zeggen meer respondenten dat beide partners het evenzeer wilden. Bij de mannen steeg dat aandeel van 76,5 naar 91,6 procent, bij de vrouwen van  52,9 naar 70,1 procent. Bovendien daalde het deel vrouwen dat zei dat hun partner enthousiaster was: van 42,3 naar 25,3 procent. Ook bij de mannen daalde dit, maar minder sterk: van 10,4 naar 3,6 procent. Hou ouder je bent, des te rooskleurig herinner je je dus je eerste keer.

 

Ook het antwoord op de vraag of het moment juist was veranderde met de tijd. 26,1 procent van de vrouwen die aanvankelijk zeiden dat de timing juist was, vond op 38-jarige leeftijd dat het toch te vroeg was.

 

Het onderzoek geeft natuurlijk geen antwoord op de vraag waarom herinneringen veranderen. Het laat wel zien dat normatieve ideeën rond de ontmaagding een rol blijven spelen, ook als die ontmaagding lang geleden was – of misschien juist als die ontmaagding lang geleden was.

 

De kerstgespreksmogelijkheden zijn eindeloos. De conversatiestarter heb ik in de eerste alinea al gegeven. Daarnaast kunt u aan de studie refereren en opmerken dat het weer eens alleen gaat om heteroseksuelen. Voor hen ligt er een duidelijk script: zo hoor je het te doen. Bij holebi’s ontbreekt dat, wat het extra treurig maakt dat er zo weinig onderzoek met meer diverse steekproeven wordt gedaan. U kunt ook bekritiseren wat eigenlijk telt als eerste keer: moet er gepenetreerd worden? Vraag uw lesbische tante naar haar ideeën hierover. Deze lijn kunt u een extra dimensie geven door te reflecteren op orgasmes: telt iets wel als seks als niet beide partners klaarkomen? Ik wens u een aangenaam etensmaal.