Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Medezeggenschap UvA stemt in met Begroting 2016

Dirk Wolthekker,
27 januari 2016 - 11:03

De gemeenschappelijke vergadering (gv) van de Centrale Studentenraad (CSR) en de Centrale Ondernemingsraad (COR) heeft afgelopen week ingestemd met de UvA-begroting voor dit jaar. Twee weken geleden ontstond daarover nog heibel toen voorafgaand aan een elektronische stemming opeens extra eisen werden gesteld aan de instemming. Vervolgens ontstond er twijfel over de juistheid van de stemming, die uiteindelijk uitdraaide op een ‘nee’.

Vervolgens heeft een delegatie van de gv een gesprek gehad met waarnemend collegevoorzitter Dymph van den Boom, waarbij enige toezeggingen aan de gv werden gedaan. Daarna is er opnieuw een elektronische stemming geweest, waarbij een meerderheid heeft ingestemd.

 

Toezeggingen

De toezeggingen die het College van Bestuur (CvB) aan de medezeggenschap heeft gedaan gaan over toekomstige rechten die de decentrale medezeggenschapsorganen zouden moeten krijgen bij de facultaire begrotingen en de begroting van de gemeenschappelijke diensten. Die hebben volgens de gv onvoldoende zicht op hoe de begroting van hun faculteit of dienst tot stand komt. Dit komt doordat de zaak veelal laat of te laat wordt aangeleverd bij de decentrale medezeggenschaporganen. Deze hebben dan onvoldoende tijd er een goed oordeel over te vellen.

 

Het CvB zegt de zaken voortaan eerder aan de raden voor te leggen. Het college heeft in gesprekken met de gv nadrukkelijk laten weten de decanen te zullen aansporen de facultaire medezeggenschap uitgebreid te betrekken bij de totstandkoming van de facultaire begrotingen. De facultaire medezeggenschap heeft overigens geen instemmingsrecht op de faculteitsbegroting, maar adviesrecht. Afgelopen week was daarover een geschil aan de Universiteit Leiden (UL), waar een decaan instemmingsrecht had gegeven op de facultaire begroting. Deze decaan werd teruggefloten door de rector magnificus van de UL.

 

Zodra de definitieve Begroting 2016 wordt vrijgegeven zal die op deze site online worden gezet.