Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Bram Belloni
actueel

Update: Medezeggenschap gaat opnieuw stemmen over UvA Begroting

15 januari 2016 - 07:15

Bij een elektronische afstemming tijdens de gezamenlijke vergadering (gv) van de Centrale Ondernemingsraad (COR) en de Centrale Studentenraad (CSR) over de Begroting 2016 is een conflict ontstaan over het al dan niet instemmen met de begroting. Afkeuring van de begroting dreigt.

Update 17.00 uur: Volgende week komt er een nieuwe elektronische stemming over de begroting. Lees onderaan het bericht meer.

De Begroting 2016 dreigt niet afgekeurd te worden op inhoudelijke gronden, maar omdat er aanvullende eisen voor instemming zijn gesteld door CSR-voorzitter Naomi Appelman en COR-voorzitter Breanndán Ó Nualláin. Zij hebben aan de instemming met de begroting de eis gekoppeld dat de facultaire medezeggenschapsorganen voortaan instemming krijgen op de facultaire begrotingen, wat nu niet het geval is. Die eis lijkt een meerderheid te krijgen binnen de gv.

 

Ongeldige stemmen

Over de elektronische stemming is overigens wel  beroering ontstaan binnen de gv. ‘De uitslag van de stemming wees op een instemming, maar door twee ongeldige stemmen toch mee te tellen besloten Appelman en Ó Nualláin dat de uitslag negatief was,’ zegt gv-lid en vicevoorzitter van de COR Jonneke Bekkenkamp.

 

‘Een van de leden van de gv stemde weliswaar tegen de begroting, maar zijn stem kwam te laat binnen. Een ander lid van de gv heeft twee keer gestemd: hij stemde eerst voor de begroting, maar daarna tegen. Beide stemmen zijn meegeteld als tegenstem, waardoor er een meerderheid lijkt te zijn voor het afkeuren van de begroting.’ Onduidelijk is nu waar de definitieve stemming op uit zal draaien.

 

Eerdere concessies

Het is de vraag of het College van Bestuur  met deze extra aanvullende eis instemt, nadat het college eerder al concessies deedHet haalde bijvoorbeeld eerder de N+1-regel van tafel. om instemming te verkrijgen voor de Kaderbrief 2016, de voorbereiding van de begroting. Als het college deze eis van facultaire medezeggenschap over de facultaire begroting inderdaad niet accepteert, betekent dit dat er geen instemming zou kunnen komen van de gv met de Begroting 2016, tenzij de gv inbindt. Als dat tot een patstelling leidt, kan het CvB instemming afdwingen via de Landelijke commissie voor geschillen medezeggenschap hoger onderwijs. Dat wordt echter algemeen gezien als een laatste redmiddel.

 

Mogelijk is er vandaag nog een vergadering van een gv-delegatie met het CvB, daarna zal de gv moeten stemmen over de Begroting 2016. Het kan ook zijn dat de gv aan het CvB uitstel van de stemming voorstelt. Breanndan Ó Nualláin wilde Folia gistermiddag niet te woord staan over de stemming. ‘We zullen op een later tijdstip informeren.’ Het CvB geeft vooralsnog geen commentaar.

Naomi Appelman zat met de handen in het haar

Update 15 januari 2016 10:25 uur

Naomi Appelman, voorzitter van de Centrale Studentenraad en de gezamenlijke vergadering, laat weten dat ze gisteren met de handen in het haar zat. ‘Er zijn twee zaken voorgevallen met de stemming die niet eerder zijn gebeurd en waar ons huishoudelijk reglement niet in voorziet.’

 

In het huishoudelijk reglement van de gezamenlijke vergadering staat dat ieder lid één stem uitbrengt. ‘Daarin kun je zowel lezen dat je een stem mag wijzigen als dat je een stem niet mag wijzigen,’ stelt Appelman. Ook over de te late stem heeft ze ‘zes uur lang met Breanddan Ó Nualláin vergaderd’. ‘Dat komt door het e-mailprogramma. Bij sommige e-mailaccounts is de stem op tijd ontvangen en bij andere niet. Wat vast staat is dat de stem op tijd werd verstuurd, en daar hebben we ons aan vast gehouden.’ Appelman vindt het erg jammer dat er gedoe is over de stemming, ‘daarom zijn wij ook van zins het huishoudelijk reglement aan te passen.’

 

‘Over of facultaire medezeggenschapsorganen instemming moeten hebben op de facultaire begrotingen, kun je heel veel argumenten uitwisselen,’ zegt Appelman. ‘Dat hoeft niet per se uit te monden in een drama. Aan een heleboel universiteiten doet men het al, bijvoorbeeld aan de VU. Ook kun je in de Wet op het Hoger Onderwijs en het Wetenschappelijk Onderzoek (WHW) lezen dat facultaire raden daar al recht op hebben. D66, één van de partijen die de wet goedkeurde, interpreteert de wet bijvoorbeeld op die manier.Het gaat daarbij om het instemmingsrecht op de hoofdlijnen van de begroting, dat de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap invoerde bij de invoering van het leenstelsel in combinatie met artikel 9.37 lid 2 van de WHW.

 

Dat er koudwatervrees is voor een dergelijk instemmingsrecht, snapt Appelman. ‘Maar het is niet zo dat faculteiten straks de hele begroting kunnen afkeuren. Wij kunnen bijvoorbeeld centraal vaststellen wat er bij een faculteit onder de streep moet staan en faculteiten mogen dan kijken wat ze met die zak geld doen.’

 

Update 15 januari 2016 17:00 uur

‘We hebben vanmiddag een zeer constructief gesprek met het College van Bestuur gehad,’ zegt CSR-voorzitter Naomi Appelman. ‘We gaan de resultaten van dat gesprek volgende week in een nieuwe elektronische stemming aan de gv voorleggen.’ Appelman wil niet op de inhoud van het gesprek met het CvB ingaan.