Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Faculteit Gezondheid grote winnaar halve finale Research Awards

Carlijn Schepers,
25 oktober 2016 - 18:01

Het was een spannende middag voor twintig (student-)onderzoekers van de HvA. In de halve finale van de Research Awards streden ze voor een plek in de volgende ronde van de wedstrijd voor het beste HvA-onderzoek van 2016. Acht van hen gaan door naar de finale op 7 december, onder wie drie kandidaten van de Faculteit Gezondheid.

Als eerste zijn de studenten aan de beurt. Van de zeven faculteiten zijn er acht genomineerd. Van hen gaan er vandaag vier door. De een staat voor de achtkoppige jury en dertig man publiek alsof hij elke dag in vier minuten zijn hele onderzoek samenvat, terwijl de ander een zucht van verlichting slaakt als het weer voorbij is. Er zijn powerpointpresentaties met gelikte grafieken en presentaties met op elke slide een Loesje-quote. Ook de onderzoeksonderwerpen lopen uiteen; van grensoverschrijdend gedrag van scholieren tot stressfactoren bij zwangerschap.

Rammelende karretjes
De presentaties volgen elkaar soepel op. Steeds als de ene aan het woord is, wordt bij de volgende al snel een microfoontje vastgemaakt en een flesje water in de hand gedrukt. Na elke presentatie is er tijd voor vragen van de jury en dan staat de volgende alweer klaar. Niemand van de studenten hoeft door de ‘genadeloze bel’ van presentator Luuk Heezen te worden afgekapt. Wel wordt het publiek af en toe afgeleid door rumoer. Dat is het nadeel – of de charme – van de locatie: de hal op de begane grond van het Kohnstammhuis. Vooral medewerkers met rammelende karretjes zorgen af en toe voor wat geluidsoverlast.

'Ik hoop dat het samenhangend genoeg was'

Als alle acht studenten hun zegje hebben gedaan is het aan de jury de vier finalisten aan te wijzen. Lector Walther Ploos van Amstel is de voorzitter. Het is aan hem de overige zeven juryleden voor te stellen: van elke faculteit één lector – die uiteraard niet op de eigen faculteit mag  stemmen. Zelf zit hij naast de lector van de faculteit Gezondheid. ‘Dat is wel goed,’ zegt hij terwijl hij op zijn forse buik slaat.

De jury let voor tachtig procent op de inhoud van het onderzoek. Met name op vier punten zegt Ploos van Amstel: ‘De aansluiting bij de doelen van de HvA, de adequate inzet van mensen en middelen, de methodologische robuustheid en de impact op de metropool Amsterdam, het werkveld en het onderwijs.’ Voor twintig procent let de jury op de presentatie. ‘Is het binnen de tijd, flitsend, verstaanbaar, overtuigend en kan de onderzoeker de vragen goed beantwoorden?’

Grote winkans
Guido Jansen, student van de Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie, is na afloop wel tevreden over zijn presentatie. ‘Ik had mijn hele verhaal uitgeschreven, maar na drie regels was ik dat natuurlijk al weer kwijt. Ik hoop dus wel dat het samenhangend genoeg was om de boodschap goed over te brengen.’ Hij is in ieder geval overtuigd van zijn onderzoek naar een digitale omgeving met informatie over de buurt. Nu kan hij alleen nog maar afwachten. ‘Statistisch gezien zijn mijn winkansen in ieder geval groot: vijftig procent.’

Foto: Daniël Rommens

Voor de bekendmaking van de winnaars vraagt presentator Heezen het publiek naar het podium te komen aan de andere kant van de hal. De juryvoorzitter krijgt de eer de vier studentfinalisten bekend te maken. ‘Het was verschrikkelijk moeilijk en kiezen doet pijn, maar we zijn eruit gekomen,' vertelt Ploos van Amstel. Rianne Braal (stressfactoren bij zwangerschap), Debby Landkroon (subsidieverrekening op huurverhogingen), Jan Haenen (anomalieën in het gebruik van laadpalen in Amsterdam) en het duo Nadia Burgmeijer en Didien Goedhart (biologische sportreep voor duursporters) hebben hun plekje in de finale veilig gesteld.

Dan is het de beurt aan de docentonderzoekers. Er zijn er twaalf en ook van hen gaan er slechts vier door naar de finale. Inmiddels zit de publiekstribune al iets voller. Ook bij docenten zijn er heel uiteenlopende onderwerpen, zoals digitale dubbelgangers en talentontwikkeling bij risicojongeren. Nu wordt er wel een enkeling na vier minuten afgekapt door de bel. Na een half uur worden ook de winnaars onder de docenten bekendgemaakt: Mel Major (de intensive care overleven), Paul Doedens (een separeervrije stad), Sjoukje Goldman (grensoverschrijdende commercie) en Martinet Streppel (gezonde kinderopvang).

Op 7 december vindt de finale van de Research Awards plaats. Dan maken de acht overgebleven (student)onderzoekers kans op een van de drie prijzen: de beste medewerkerspitch, de beste studentenpitch of de publiekprijs.

Lees meer over