Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Lavitt Alan, U.S. Fish and Wildlife Service (cc, via Wikimedia Commons)
actueel

HvA Research Awards | De ideale reep, overgewicht en campagne

Willem van Ewijk,
17 oktober 2016 - 11:53

Welke HvA’er heeft het afgelopen jaar het beste onderzoek gedaan? Op 25 oktober strijden twintig onderzoeken in de halve finale om de HvA Research Award. In de aanloop daar naartoe spreekt Folia met de kandidaten. Dit zijn de genomineerden van de Faculteit Bewegen, Sport & Voeding.

Foto: LinkedIn
Hugo van Donselaar

Sportcampagne
Hugo van Donselaar (was student sport, management & ondernemen)
‘De Rabobank wilde zichzelf postioneren als bank die dicht bij de mensen staat. Daarvoor bedacht ze de campagne Het Aandeel Van. Topsporters en bekende Nederlanders maakten filmpjes waarin ze belangrijke vrijwilligers van sportclubs in het zonnetje zetten. Die filmpjes werden verspreid via banners op websites zoals die van De Telegraaf. Dat moest er voor zorgen dat mensen zelf een eerbetoon gingen schrijven voor vrijwilligers van hun sportclubs. Ik heb de effectiviteit van die campagne onderzocht. Wat bleek is dat het zowel de Rabobank als de mediapartners niet goed gelukt is om concrete doelstellingen op te stellen. Daarom was het moeilijk om iets te zeggen over de effectiviteit. Er werd bijvoorbeeld wel gemeten hoe vaak de banners waren bekeken, maar niet hoeveel mensen er na het zien van de banner een eerbetoon schreven.’

Foto: HvA
Martinette Streppel

Gezonde kinderopvang
Martinette Streppel (docent onderzoek bij de opleiding voeding & diëtetiek)
Pedagogisch medewerkers op de voorschoolse opvang zien dat kinderen tussen twee en een half en vier jaar oud steeds vaker last hebben van overgewicht, zo is te lezen op de samenvatting van het onderzoeksproject van de NWO. Martinette Streppel gaat het onderzoek leiden dat de vraag moet beantwoorden wat de pedagogisch medewerker nodig heeft om kinderen en ouders te helpen gezond te leven. Ze bedenken interventies en meten wat daarvan de effecten zijn op de gezondheid. Streppel kan er nog niet veel over zeggen: ‘Half september zijn studenten begonnen met de metingen,’ zegt ze. ‘We hebben nog niks. In december 2017 zal het afgerond zijn. We denken kans te hebben, dat hebben alle genomineerden, maar ik heb er geen idee van hoe de concurrentie ervoor staat.’

Foto: LinkedIn
Didien Goedhart

Sportreep

Didien Goedhart (student voeding & gezondheid)
‘De opdrachtgever van ons scriptie was ecologisch projectbureau Natuurverdubbelaars. Die zagen dat duursporters zoals wielrenners, hardlopers en hockeyers vaak last hadden van tanderosie en darmklachten. Natuurverdubbelaars bekeek de labels van de sportrepen en dacht dat de problemen ontstonden omdat daar zoveel toegevoegde suikers inzaten. Wij onderzochten of dit echt zo was. Suiker is suiker, of het nou witte suiker is of suiker uit een dadel of abrikoos. Je hebt er even veel energie voor nodig om het te verteren. Maar het moet niet te veel worden, want dan blijft het in de maag en darmen zitten en leidt het tot problemen. Het maximum per dosis is 60 gram. We ontdekten dat als de verhouding tussen glucose en fructose twee staat tot een is je 90 gram suiker per dosis kunt opnemen, anderhalf keer zoveel dus. We ontwikkelden een reep waarin alleen natuurlijke ingrediënten zaten: de perfecte reep, met genoeg vetten, eiwitten en vezels. Een reep waarmee je het maximum aan prestatie kunt krijgen, met zo min mogelijk klachten. De reep is ook lekker, want we hebben er sinaasappel en kaneel aan toegevoegd.’

Lees meer over