Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Atzo Nicolaï niet herbenoemd als RvT-voorzitter HvA

Dirk Wolthekker,
1 juni 2016 - 14:48

De centrale medezeggenschapsraad (CMR) van de HvA liet gisteren in een brief aan de vicevoorzitter aan de Raad van Toezicht (RvT) weten dat de hogeschool een eigen voorzitter van de RvT wil hebben en die niet langer wil delen met de UvA. Maar daar komt niets van in, schrijft vicevoorzitter Steven Lamberts van de RvT van de UvA vandaag in een brief aan de CMR. Wel wordt Atzo Nicolaï voorlopig niet benoemd als RvT-voorzitter aan de HvA.

‘De raden van toezicht [van UvA en HvA] hebben zich gebogen over uw verzoek en het getoetst aan de statuten van UvA en HvA, de reglementen van de Raden van Toezicht en de afspraken zoals die indertijd met het ministerie van OCW zijn gemaakt over de vormgeving van de samenwerking tussen UvA en HvA,’ schrijft vicevoorzitter Steven Lamberts in een vandaag geschreven brief aan de CMR. ‘De raden hebben vastgesteld da binnen de huidige reglementen op dit moment niet kan worden overgegaan tot benoeming van een eigen voorzitter voor de RvT van de HvA.’

 

Atzo Nicolaï niet herbenoemd

In dezelfde brief laat Lamberts overigens ook weten dat voorzitter Atzo Nicolaï niet zal worden herbenoemd bij het verlopen van diens eerste termijn in juli. Lamberts wil nu eerst de uitkomsten afwachten van de geplande evaluatie van de samenwerking tussen UvA en HvA.

 

Die evaluatie, waarvoor de opdracht momenteel wordt voorbereid door een UvA-HvA begeleidingsgroep, zal naar verwachting in het derde kwartaal worden afgerond. Die evaluatie moet volgens Lamberts ‘zorgvuldig gebeuren’. Het is daarom beter te wachten met nadere besluiten tot die evaluatie gereed is, te meer daar in die evaluatie ook de bestuurs- en toezichtstructuur van UvA en HvA onder de loep zal worden genomen. Vicevoorzitter Rinse de Jong van de Raad van Toezicht van de HvA zal de honneurs waarnemen.

 

Op eigen houtje

En daarmee is de HvA voorlopig terug bij af: geen eigen voorzitter van de RvT, terwijl men nog maar moet afwachten of die er ooit komt. Bovendien is men de RvT-voorzitter kwijt die men sinds gisteren officieel fantastisch vindt. De UvA zit daarentegen opgescheept met een toezichthouder waar men het liefst zo snel mogelijk vanaf wil.

 

Gisteren schreef CMR-voorzitter Menno Oldenhof namens het bestuur van de medezeggenschapsraad maar zonder dat een groot deel van de CMR daarvan op de hoogte was, dat Nicolaï een voorzitter uit duizenden is. Hij kwam superlatieven tekort om Nicolaï te roemen en dat terwijl diezelfde Oldenhof drie weken geleden namens het overgrote deel van CMR Nicolaï nog tot de grond toe afbrandde. Dat deed hij wellicht in de hoop daardoor een eigen RvT-voorzitter in de wacht te kunnen slepen. Die hoop is vooralsnog ijdel gebleken.

 

In een eerdere versie van dit bericht werd vermeld dat Arne Brentjes de evaluatie van UvA en HvA voorbereidde. Hij blijkt dit niet alleen te doen. Hij is secretaris van de commissie die dit doet.