Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Atzo Nicolaïs (links) huid lijkt te zijn gered
actueel

Medezeggenschap HvA draait in kwestie-Nicolaï

Dirk Wolthekker,
31 mei 2016 - 15:59

De centrale medezeggenschap (CMR) van de Hogeschool van Amsterdam heeft een draai gemaakt in de herbenoemingsaffaire van Atzo Nicolaï als voorzitter van de Raden van Toezicht van UvA en HvA. Werd hij twee weken geleden in een brief nog neergezet als iemand die ‘niet de broodnodige rust’ bracht, nu is hij opeens de gevierde voorzitter.

‘Wij hebben onverminderd vertrouwen in de manier waarop de heer Nicolai zijn toezichthouderschap en voorzitterschap invult. Wij zijn de heer Nicolai zeer erkentelijk voor de samenwerking en de wijze waarop hij de benoeming van de nieuwe bestuurders in het College van Bestuur tot een goed einde heeft gebracht.’ Dit schrijft de voorzitter van de CMR, Menno Oldenhof, in een vandaag geschreven brief aan RvT-lid Steven Lamberts.

 

Het is een bijzondere brief omdat Atzo Nicolaï drie weken geleden in een brief van diezelfde CMR nog werd afgebrand als voorzitter. Nicolaï bracht destijds ‘niet de broodnodige rust’, zijn herbenoeming leidde tot ‘onrust en protest in de gehele academische gemeenschap’ en Nicolaï zou de raad ‘ondanks intensief en regelmatig contact’ niet hebben geïnformeerd over een lopende herbenoemingsprocedure. De raad gaf dan ook een negatief advies af over zijn herbenoeming.

Betrouwbare bronnen melden dat er de afgelopen weken hevig gebruik is gemaakt van het telefooncircuit om de CMR ervan te overtuigen dat het zo niet kon

De zaak rond de herbenoeming van Atzo Nicolaï is een gecompliceerde zaak geworden, vooral aan de HvA-kant. De HvA en UvA hebben elk een eigen Raad van Toezicht, maar het voorzitterschap van beide raden is in handen van een en dezelfde persoon, namelijk Atzo Nicolaï (VVD). De CMR wil een eigen RvT-voorzitter hebben en die niet langer delen met de UvA. In het in hun ogen disfunctioneren van Nicolaï zag de CMR drie weken terug aanleiding om van hem af te komen en direct ook een eigen voorzitter op te eisen. Paniek alom, vooral bij Nicolaï zelf, die gezichtsverlies dreigde te lijden.

 

Telefooncircuit

Betrouwbare bronnen melden dat er de afgelopen weken hevig gebruik is gemaakt van het telefooncircuit om de CMR ervan te overtuigen dat het zo niet kon, waarna er nu dus deze brief is: Nicolaï heeft het nu opeens toch heel goed gedaan, maar de CMR eist nog steeds een eigen RvT-voorzitter. Letterlijk schrijft Oldenhof: ‘Een eigen voorzitter van de Raad van Toezicht van de HvA zien wij als een noodzakelijke om de volwaardige positie van de HvA te waarborgen.'

 

Het aanzien van Nicolaï lijkt gered, maar vermoedelijk moet de minister toch op zoek naar een eigen RvT-voorzitter voor de HvA. Nicolaï rest dan het toch nog wel prestigieuze voorzitterschap van de RvT van de UvA. Het prominente RvT-lid van de HvA, tevens voorzitter van de Eerste Kamerfractie van de PvdA Marleen Barth, kan dan wellicht voorzitter worden van de RvT van de HvA.

 

De UvA-medezeggenschap concludeerde eerder al dat het onmogelijk was een juridische procedure te starten tegen de minister over de benoeming van Atzo Nicolaï.