Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Medezeggenschap HvA adviseert negatief over herbenoeming Nicolaï

Dirk Wolthekker,
11 mei 2016 - 17:21

De centrale medezeggenschapsraad (CMR) van de HvA heeft in een brief aan Steven Lamberts, lid van de Raad van Toezicht (RvT) van de UvA, laten weten negatief te adviseren omtrent de herbenoeming van Atzo Nicolaï als voorzitter van de RvT van de HvA. Dat heeft een ontvanger van de brief aan Folia laten weten.

Het begint zo langzamerhand een klucht te worden: de herbenoeming van Atzo Nicolaï als voorzitter van de Raden van Toezicht van UvA en HvA. Beide instellingen hebben een eigen RvT, maar Nicolaï is van beide raden de voorzitter. Begin april werd Nicolaï door minister Jet Bussemaker (OCW) herbenoemd tot voorzitter van de RvT van de UvA. Daarna – zo is de procedure – werd hij door diezelfde RvT herbenoemd als voorzitter van de RvT van de HvA. Daarbij had de CMR ‘vertrouwelijk’ moeten worden gehoord en dat is niet gebeurd. De medezeggenschap van de HvA was dan ook verbijsterd toen Nicolaïs herbenoeming zo maar uit de lucht kwam vallen, rauw op het dak van de raadsleden.

 

Geen broodnodige rust

Dat de CMR had moeten worden gehoord is niet een gevolg van de wet, maar berust op artikel 12, lid 6 van de statuten van de HvA, constateerde ook al advocatenkantoor Stibbe, dat de zaak eerder in opdracht van de RvT uitzocht. In een brief gedateerd 28 april 2016 schrijft Stibbe letterlijk: ‘Bij de voorgenomen (her)benoeming van de voorzitter dient de CMR te worden gehoord.’

 

De CMR heeft vandaag besloten het er niet bij te laten zitten, te meer omdat de raad meent dat Nicolaï niet ‘de broodnodige rust’ zal brengen aan de HvA. De CMR acht het dan ook ‘niet wenselijk’ dat Nicolaï wordt herbenoemd.

 

De vraag is nu wat de Raad van Toezicht van de UvA met het negatieve advies zal doen, maar het lijkt waarschijnlijk dat Nicolaï zijn herbenoeming als voorzitter van de RvT van de HvA op zijn buik kan schrijven.

Update 19 mei 2016 15.10 uur

 

Lees hieronder de volledige brief van de CMR aan Steven Lamberts.

 

Brief Centrale Medezeggenschapsraad over herbenoeming Atzo Nicolai by FoliaNL