Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
De Nederlandse universiteiten willen dit najaar, wanneer zij onderhandelen met de grote wetenschappelijke uitgevers over nieuwe contracten, al inzetten op meer open access. Dat berichtte de Volkskrant deze week. Nederland moet volgens de universiteiten ‘een proeftuin van gratis wetenschap’ worden.

De wens komt voort uit een brief die staatssecretaris Sander Dekker eind vorig jaar aan de Tweede Kamer verzond. Daarin eiste hij dat in 2023 al het wetenschappelijk onderzoek waar de overheid aan meebetaalt openbaar toegankelijk moet zijn. In 2018 moet dat al zestig procent zijn en daarvoor zijn snel grote stappen nodig.

Die willen de Nederlandse universiteiten deze herfst dus zetten. Zij onderhandelen dan met de grote uitgevers over nieuwe langjarige bibliotheekcontracten en willen die uitgevers verleiden tests te organiseren met open access. Staatssecretaris Dekker stelt in de Volkskrant dat Nederland een ideale test kan vormen: ‘Het is niet zo groot dat de uitgevers meteen over tientallen procenten van hun omzet praten. Maar als wetenschapsland wel groot genoeg om iets te betekenen.’