Orthopedagoog Levi van Dam is gestart met een onderzoek onder jongeren naar de psychologische impact van de corona-uitbraak op hun leven. Studenten die eraan mee willen doen kunnen zich aanmelden en ontvangen dan informatie en een vragenlijst.
Volgens Van Dam, postdoc-onderzoeker op het gebied van innovaties in en van de jeugdhulp, is er de afgelopen weken een negatieve beeldvorming ontstaan rondom jongeren die zich niet zouden houden aan de afgekondigde beperkende maatregelen in verband met de corona-uitbraak. Hij wil er achter komen of dit zo is of toch wel meevalt, hoe veerkrachtig jongeren zijn in de huidige situatie, en hoe ze met de sociale beperkingen omgaan.
Ouders
‘Internationaal wordt al onderzoek gedaan naar de effecten van de uitbraak op het leven van jongeren. Dat wil ik nu ook graag in Nederland doen,’ zegt Van Dam. ‘In Duitsland en Italië blijkt bijvoorbeeld dat jongeren de sociale afstand goed bewaren en zich aan de maatregelen houden. Uit het onderzoek in Duitsland kwam bovendien dat jongeren die ouders, opa’s en oma’s om zich heen hebben zich beter aan de regels houden dan jongeren die dat niet hebben.’
Ook in China is onderzoek gedaan naar de corona-uitbraak. ‘Van de zevenduizend ondervraagde Chinese jongeren bleek een kwart milde tot ernstige mentale en angstklachten te ondervinden van de corona-uitbraak. Dat kan gaan over depressies of zich ongelukkig voelen. De corona-uitbraak kan in je lijf gaan zitten, maar ook als dat niet zo is kan het mentale gevolgen hebben.
Meetmomenten
Het onderzoek door Van Dam, dat hij zal uitvoeren samen met een student-assistent, zal bestaan uit meerdere meetmomenten, waarbij iedere keer een aantal vragenlijsten moet worden ingevuld. Elke twee weken zullen deelnemers een vragenlijst in moeten vullen totdat de sociale beperkingen zijn opgeheven. Het laatste meetmoment zal plaatsvinden twee maanden nadat de crisis voorbij is. Aanmelden en meedoen kan hier.