Studenten hebben het afgelopen jaar veel opgeofferd voor oudere generaties, schrijft politicologiestudent Tim Wagelaar. Maar nu er versoepeld wordt, staat het hoger onderwijs achter in de rij. ‘Het recht van studenten op goed fysiek onderwijs is blijkbaar minder belangrijk dan het recht van mensen op mooie nagels.’
Vanaf morgen mag ik naar de kapper, pedicure, schoonheidsspecialist, nagelstylist en massagesalon, maar niet naar de universiteit.
Deze gedachte spookt sinds de afgelopen persconferentie door mijn hoofd en met de dag word ik er bozer en wanhopiger door; een gevoel dat ik nog niet eerder heb gehad tijdens deze crisis. De afgelopen tijd heb ik, en veel studenten met mij, me namelijk altijd braaf aan de regels gehouden. Dit deden we omdat we erin geloofden dat de overheid het beste met ons voor had en de goede beslissingen nam. Hierdoor heb ik veel vrienden al tijden niet gezien, ben ik al twee maanden niet bij mijn ouders geweest en is het leven gewoon saai en uitzichtloos geworden.
Aan ons lot over gelaten
Dit staat nog los van het feit dat we nu al bijna een jaar minder goed, minder leuk en minder interessant onderwijs krijgen. Daarbij liet de overheid ons en de universiteiten aan hun lot over; ‘onze’ minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap; D66) was onzichtbaar en alle initiatieven en oplossingen moesten maar door de studenten en medewerkers zelf gerealiseerd worden.
Hier was ik niet boos over, want door nu een jaar van onze studententijd op te offeren, zouden we straks het virus onder controle krijgen. Hierna zou het fysieke onderwijs als eerste weer opengaan; een logische keuze, want fysiek onderwijs is ontzettend belangrijk voor de studenten, docenten en samenleving in het algemeen.
Vertrouwen
Dat nu voor het hoger onderwijs niks (!) versoepeld wordt, terwijl we ‘voorzichtig meer lucht krijgen tijdens de lockdown’ gaat er daarom bij mij niet in. Het afgelopen jaar heeft mijn generatie zich opgeofferd om zo de oudere generaties te beschermen. Dit was allemaal in het goede vertrouwen dat deze offers gezien werden en geen seconde langer zouden duren dan nodig.
Natuurlijk is het logisch dat de afwegingen en versoepelingen soms wat willekeurig zijn in deze fase in de crisis, maar hier is geen sprake meer van willekeur. Het recht van studenten op goed fysiek onderwijs minder belangrijk vinden dan het recht van mensen op mooie nagels is op geen enkele manier te verantwoorden.
Meer lucht
Daarom roep ik bij deze Mark Rutte op om te erkennen hoe zwaar studenten het op het moment hebben, hoe belangrijk goed fysiek onderwijs is en ervoor te zorgen dat ook studenten ‘meer lucht krijgen’. Het afgelopen jaar hebben we allemaal grote offers gebracht, maar de bereidheid voor die offers verdwijnt als er dit soort keuzes gemaakt worden. Wij, de studenten, kunnen deze situatie namelijk alleen maar volhouden als we zien dat er voor ons het maximaal mogelijke wordt gedaan. Dat is nu absoluut niet het geval, want ik herhaal het nog maar eens:
Vanaf morgen mag ik naar de kapper, pedicure, schoonheidsspecialist, nagelstylist en massagesalon, maar niet naar de universiteit.
Tim Wagelaar is student politicologie aan de UvA en initiatiefnemer van UvA Walks.