Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Christin Hume
opinie

‘Leen laptops uit aan de meest kwetsbare studenten’

Tammie Schoots ,
16 maart 2020 - 10:49

Nu de UvA overgaat op onderwijs op afstand, moet de universiteit studenten die geen eigen computer of een slechte laptop hebben, tegemoet komen, vindt student filosofie Tammie Schoots. ‘Een verouderde laptop neemt een serieuze hap uit je tentamentijd.’

Vanwege het coronavirus sluit de Universiteit van Amsterdam haar deuren tot 6 april. Om geen studievertraging op te lopen stelde Geert ten Dam, bestuursvoorzitter van de UvA, dat het onderwijs zo veel mogelijk online gegeven moet worden. In hetzelfde interview stelde ze dat de UvA de nadruk legt op haar zorgplicht voor studenten. Mijn oproep is dan ook om per direct noodvoorzieningen te treffen voor de meest kwetsbare studenten. Te beginnen met het ter beschikking stellen van laptops voor diegenen die daar niet of nauwelijks toegang tot hebben.

 

Verouderde laptops

De toegang tot elektronica gaat in de aankomende weken ontzettend belangrijk worden om bij te blijven. Studenten wordt sterk verzocht om, in navolging van landelijke richtlijnen, thuis te blijven en daar te studeren. Laat deze periode nu net in de tentamenweek vallen. Het schrijven van een essay of het maken van een meeneemtentamen moet dan ook thuis gebeuren. Om een gedegen paper te schrijven moet een laptop Junos Pulse ondersteunen, dit geeft je toegang tot het lezen van wetenschappelijke papers.

‘Een verouderde laptop neemt een serieuze hap uit je tentamentijd’

Daarnaast is het schrijven van een essay een tijdrovende bezigheid. Studenten die een laptop in hun gezin moeten delen of die wegens onderhoud een laptop van iemand anders in gebruik hebben, komen daardoor in de problemen. Daarnaast wordt er naar alternatieve online toetsingsmogelijkheden gekeken. Ikzelf krijg een toets via Canvas die ik binnen drie uur moet maken. Iedereen kent die momenten wel waarin je verouderde laptop de pagina niet of nauwelijks laadt. Wanneer dit bij vijftig meerkeuzevragen en twee open vragen het geval gaat zijn, is dit een serieuze hap uit je tentamentijd. Om nog niet te spreken over de stress die een onbetrouwbare laptop je geeft tijdens het maken van een tentamen.

‘Het kan zo zijn dat een laptop net kapot is gegaan en je niet zomaar genoeg geld op je rekening hebt om die onmiddellijk te vervangen’

De kortetermijnoplossing is heel simpel: aan de balie van de Universiteitsbibliotheek kunnen studenten een laptop lenen om in de UB te leren. Deze laptops zouden per direct beschikbaar gesteld moeten worden aan studenten voor onbepaalde tijd. Nu is de voorraad niet uitputtend maar zou dit genoeg moeten zijn om de meest schrijnende gevallen te ondervangen. Vervolgens moet er op de langere termijn een lijst gemaakt worden waar studenten zich op kunnen inschrijven om zo een beeld te krijgen wie een laptop nodig heeft. De UvA moet ervoor zorgen dat ook zij binnen een week een apparaat tot hun beschikking krijgen. Wie zich zorgen maakt om het financiële plaatje moet zich realiseren dat studievertraging op de lange termijn of uitval veel meer zal gaan kosten.

 

Nu is er altijd de kritiek: ‘maar er zijn geen arme studenten’, of: ‘dit had je kunnen zien aankomen, waarom bereid je je niet voor?’. Ik vind dat we geen ideologische discussie over armoede moeten voeren, maar het feit blijft dat er allerlei redenen zijn waardoor iemand geen toegang heeft tot een laptop. Het kan zo zijn dat een laptop net kapot is gegaan en je niet zomaar genoeg geld op je rekening hebt om die onmiddellijk te vervangen. Dit is mijn inziens al genoeg reden om deze noodmaatregel in werking te stellen.

 

Ik wil daarom Geert ten Dam oproepen om zich aan haar belofte te houden: zorg voor uw studenten, vooral de meest kwetsbare. Een concrete maatregel is het ter beschikking stellen van laptops. Daarbij hoop ik dat dit inspireert om de behoeftes van de meest kwetsbare studenten in kaart te brengen, om vervolgens passende verdere noodmaatregelen te nemen.

 

Tammie Schoots is UvA-student filosofie.