Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
opinie

Eva’s waslijst | ‘Tegenwoordig voel ik afschuw als ik alleen al denk aan trampolinespringen’

Eva Hofman,
22 oktober 2019 - 11:49
Betreft
Deel op

Faalangst, prestatiedruk en keuzestress: hoe leuk is studeren nog? En dan heb je ook nog eens een waslijst aan praktische dingen te leren op weg naar die verdomde volwassenheid. Stella en Eva schrijven het om en om van zich af. Dit keer: horen die pijntjes bij het ouder worden?

Als onderdeel van het UvA-Zorgplan kregen alle studenten en medewerkers een maandje geleden een vragenlijst toegestuurd. Even online invullen of je je niet depressief of angstig voelt. Waar de vragen over mentale gezondheid zo diep gingen dat ze mij bijna ter plekke in een depressie deden vallen, gingen die over het lichaam niet veel verder dan de vraag of je op goed gewicht was, hoe vaak je bewoog en of je regelmatig at. Wat dat betreft kon ik dus invullen dat het met mijn lichamelijke gezondheid prima gesteld is. Tja.

 

Al mijn leeftijdsgenoten hebben ineens kramp in hun nek, een zere rug of permanent beschadigde knieën. Horen die pijntjes bij het ouder worden, en zo ja – begint dat al zo vroeg?

‘Vroeger had ik het met vrienden nog wel eens over wilde avonden. Tegenwoordig adviseren we elkaar massages’

Niemand die mij uitlegt hoe het komt dat ik plots een beetje mopper als ik moet opstaan van een zachte bank. Of waarom de pijn aan mijn duim die ik opliep door een roekeloze fietsactie na zes weken nog steeds niet voorbij is. Vroeger had ik het met vrienden nog wel eens over wilde avonden. Tegenwoordig adviseren we elkaar massages en zeggen we dingen als ‘hardlopen is niet goed voor je gewrichten, je kunt beter een lange wandeling maken.’ En dan is het nog waar ook.

Tips voor ouderdomspijntjes, met dank aan de volgers van Borges

1. Voor de zijslapers onder ons: koop een zwangerschapskussen. Dat kun je in bed tussen de benen proppen, waardoor je knieën ’s nachts niet over elkaar wrijven. Ook fijn gezelschap voor wie heel eenzaam is.

2. Rekken en strekken. Gezonde spieren zorgen voor minder pufgeluidjes bij simpele bewegingen. Vooral pilates en hiit schijnen goed te helpen. En misschien heb je in je studentenkamer ook wel net genoeg ruimte voor een yogamatje.

3. Voor pijn aan de gewrichten, alles met hitte. In volgorde van bijna gratis naar superprijzig: hete douches, warmtekussens, hottubs.

4. Schoenen met echte ondersteuning, je weet wel, zoals je moeder je vroeger altijd adviseerde te kopen. En dan kocht je ballerina’s van de Zara.

5. Als het allemaal niet meer helpt: elke ochtend een paracetamol nemen en lekker veel zeiken over de aanhoudende kramp in je schouders.

Waaraan kun je merken dat je ouder wordt? Tot nu toe was mijn voornaamste clue het feit dat mijn tienerzusje nu beter weet hoe sociale media werken dan ik. Maar tegenwoordig komen daar dus ook de fysieke pijntjes bij, de afschuw die ik voel als ik alleen al denk aan trampolinespringen, terwijl ik vroeger salto’s en schroeven maakte alsof het niets was. Ik heb nu rugpijn na een nacht op een slecht bed, terwijl ik in mijn tienerjaren makkelijk een paar weken kon doorbrengen op een kampeermatje.

 

De Amerikaanse journaliste Anna Borges, die schrijft over selfcare voor onder meer BuzzFeed, vroeg zich afgelopen zondag op Twitter af hoe haar volgers omgingen met de ‘new fun ways’ waarop hun lijf met de jaren pijn begon te doen. ‘I feel like I spent half my time testing new stretches and products and YOGA for gods sake, and I want to know what’s worked for people,’ schreef ze. Ze voegde toe dat ze een nieuw matras had gekocht en ‘heartbroken’ was dat het nauwelijks verschil had gemaakt.

 

Volgens de volgers van Borges begint de ellende pas echt rond je dertigste. Dan heb ik dus nog even, maar het stemt ook bedroefd.

 

De aftakeling is definitief begonnen, realiseerde ik me toen ik me onlangs met moeite (en dat stomme ouderdomskreuntje) optrok aan de rand van een zwembad. Hoeveel erger gaat dit nog worden?

Lees meer over