Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Monique Kooijmans (UvA)
opinie

‘Een UB die 24/7 open is versterkt de burnout-problemen’

Tammie Schoots ,
13 juni 2019 - 11:50

Deze week stelde de Centrale Studentenraad van de UvA dat de Universiteitsbibliotheek vierentwintig uur per dag open zou moeten zijn. Een slecht plan dat stress en burnouts zal verergeren, schrijft filosofiestudent Tammie Schoots. ‘Dit is tekenend voor hoe losgezongen de studentenraad is van de dagelijkse realiteit.’

Vandaag bepleitte de Centrale Studentenraad dat de Universiteitsbibliotheek vierentwintig uur per dag open zou moeten blijven. Volgens raadslid Alexander Gritsay, de bedenker van dit plan, is dit in Engeland en Amerika namelijk heel normaal. Daarbovenop werd gesteld dat hier ‘behoefte’ voor zou zijn onder studenten. Mijn inziens is dit tekenend voor hoe losgezongen de studentenraad is van de dagelijkse realiteit. Dit plan zal namelijk stress en burnout-klachten verergeren. Daarnaast zijn de Amerikaanse en Engelse universiteiten niet de voorbeelden die we achterna moeten gaan.

‘De onderlinge competitiedrang is ontzettend hoog en zelfzorg is voor studenten überhaupt al een probleem’

Burn-out en stress

De studentenraad van de UvA heeft niet opgelet wat er speelt onder studenten. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de studenten burn-outklachten heeft. Daarnaast heeft een op de zeven studenten last van depressieklachten. Experts waarschuwen keer op keer dat het mis aan het gaan is: de Landelijke Studentenvakbond waarschuwt voor psychische druk, psychologen stellen dat studenten steeds sneller bezwijken onder competitiedrang, en studentenartsen laten weten dat er steeds meer sprake is van vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en angstaanvallen.

 

Wanneer dit plan doorgevoerd wordt, zal deze problematiek onder studenten alleen maar ernstiger worden. Het idee zal waarschijnlijk met de beste bedoelingen in het leven zijn geroepen: sommige studenten studeren nu eenmaal beter ’s nachts. Maar in de praktijk zal het heel anders uitpakken. De onderlinge competitiedrang is ontzettend hoog en voor jezelf zorgen is voor studenten überhaupt al een probleem.

 

De competitiedrang onder studenten is ongelooflijk toegenomen. Steeds meer studenten moeten een selectie of toelating doorstaan voor hun bachelor of master. Dat betekent dat studenten een 7,5 of hoger moeten halen om binnen te komen. Daarnaast moet je je studie ook in één keer halen omdat je anders bedolven raakt onder de schulden. Wanneer je ’s avonds in de bibliotheek zit, is de keuze om tot ’s ochtends vroeg door te studeren dus snel gemaakt.

 

Dit wordt nog eens versterkt door een venijnig dogma dat onder studenten heerst: hoe langer je in de UB zit hoe beter je hebt gewerkt. Voor je zelf zorgen is altijd het eerste wat opgeofferd zal worden in de strijd om die betere cijfers te halen. In werkelijkheid is slaap juist vitaal om goed te presteren. Studenten zijn zich daar vaak niet van bewust. Een van de oorzaken van de hoge percentages burn-outklachten is dan ook dat studenten niet goed voor zichzelf zorgen. Als het nu al niet goed gaat, hoe kunnen studenten dan ooit met een 24-uursbieb wel verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid nemen?

‘Deze veramerikanisering en verengelsing zouden we op onze universiteit niet moeten willen’

Amerikaanse en Engelse Universiteiten

Dit plan komt voort uit een trend die al veel langer bezig is. De UvA word steeds meer gereduceerd tot een elitaire leerfabriek, net zoals de universiteiten in Engeland en Amerika. Deze universiteiten hebben een andere kijk op onderwijs: een individualistische en eenzame strijd om de beste te worden. We weten allemaal waar dat toe leidt: grote ongelijkheid tussen arm en rijk omdat onderwijs niet meer als emancipatiemiddel voor de onderlaag dient. Wanneer we deze trend doorzetten, raken we de toegankelijkheid kwijt die Nederlands onderwijs zo kenmerkt. Elke student zou zich dan ook moeten afvragen of, als we deze trend doorzetten, hij nog wel zo zeker is van zijn plekje op de universiteit.

Dit plan van de studentenraad is een uitermate slecht plan omdat het de huidige problemen van burn-out en stress alleen maar bevordert. Het verhoogt de competitie onder studenten en stimuleert studenten om minder te slapen en meer te studeren. Deze veramerikanisering en verengelsing zouden we op onze universiteit niet moeten willen. Ik verzoek de studentenraad dan ook om de pilot af te blazen.

 

Tammie Schoots is UvA-student, oud-voorzitter van Asva Studentenunie en actief bij studentenpartij Red UvA.