Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jvhertum (cc, via Wikimedia Commons)
actueel

Studentenraad wil experiment met UB die 24/7 open is

Dirk Wolthekker,
13 juni 2019 - 08:53

Volgens de Centrale Studentenraad (CSR) is er onder studenten behoefte aan een UB die 24/7 open is. De raad heeft daarom gisteren besloten het UvA-bestuur te vragen een pilot uit te zetten gedurende een studieblok van acht weken.

Het idee komt van CSR-lid Alex Gritsay, die zich baseert op buitenlandse universiteiten waar de bieb dag en nacht geopend is. ‘Het is staande praktijk op veel universiteiten in Engeland en Amerika. Als grootste universiteit van Nederland kan de UvA gewoon niet achterblijven.’ Volgens Gritsay is er onder studenten bovendien ‘grote behoefte’ aan. ‘Daarom zullen we het UvA-bestuur vragen een experiment te starten met een 24-uursopenstelling.’

 

Eerste of tweede studieblok

Het experiment zal moeten plaatsvinden in de UB-locatie Singel en liefst direct na de zomer, vertelt Gritsay. ‘We hebben het eerste of tweede studieblok in gedachten. Dus een experiment van acht weken. Daarna moet het worden geëvalueerd en kunnen we zien of en hoe het experiment een definitief karakter krijgt.’

 

Gritsay heeft de bij een 24/7-openstelling behorende kosten voor personeel en bewaking nog niet berekend, maar die hoeven volgens hem niet zo hoog te liggen. ‘Bewaking moet er natuurlijk wel zijn, maar verder is er geen personeel nodig. ‘We only need quiet study-areas’. Het betekent dus alleen de studiezalen. Die zijn nu meestal ook al laat open zonder dat er UB-personeel rondloopt.

Groningen en Maastricht

Volgens Gritsay is een experiment met een 24/7-openstelling van de UB in Groningen ‘in voorbereiding’. In Maastricht is net een drieweeks experiment achter de rug, maar daar was het weinig succesvol, terwijl het experiment nota bene plaatsvond in The Student Hotel. Die locatie was nodig omdat omwonenden van de bibliotheek in de binnenstad overlast vreesden van de 24-uursopenstelling.