Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniel Stockman (cc, via Flickr)
opinie

‘Puppy’s zijn niet de oplossing voor tentamenstress’

Jeanine van den Heuvel,
22 oktober 2018 - 14:19

Knuffelen met puppy’s is symptoombestrijding, vindt student Jeanine van den Heuvel. ‘De oplossing voor tentamenstress is een ander beleid waarin studenten niet opgejaagd worden.’

Vorige week bracht de UvA naar buiten dat er tijdens de tentamenperiode in de Universiteitsbibliotheek met puppy’s kon worden geknuffeld, zodat studenten konden ‘ontstressen’. Het bericht riep veel vragen op. Zo werden er veel vraagtekens bij het welzijn van de puppy’s gezet. Is het knuffelen met puppy’s wel goed voor de dieren zelf? Nee, zo gaven dierenexperts aan in Het Parool. Hoewel de actie bedoeld is om de stress bij studenten te verlagen, heeft het knuffelen tot gevolg dat de puppy’s juist extreem veel stress ervaren. Los van het feit dat knuffelen met puppy’s dus in ieder geval niet goed is voor de dieren zelf, vraag ik me ook af of het wel goed gaat met de studenten.

‘Niet kennis, maar tijd is het kostbaarste goed op de universiteit’

Stress is geen natuurlijk gegeven

Een universiteit die besluit om puppy’s in te zetten als ludieke reactie op de stress die studenten tijdens hun tentamenweek ervaren, weigert de oorzaak van deze stress te erkennen. Stress bij studenten komt niet uit de lucht vallen, en is geen natuurlijk gegeven. Stress bij studenten wordt veroorzaakt door een bezuinigingsbeleid waarbij de druk op studenten steeds meer en meer wordt opgevoerd. Als student word je gedwongen om maar zo snel mogelijk af te studeren, anders zit je met een torenhoge studieschuld.

 

Vakken worden er in een razend tempo doorheen gejaagd: er moeten honderden bladzijden per week worden gelezen, en in de wekelijkse twee uur durende werkgroep met dertig studenten is het onmogelijk om daadwerkelijk op de stof in te gaan. Er zijn te veel pagina’s die besproken moeten worden, en te veel studenten. Deadline na deadline dient zich aan, terwijl je als student het gevoel hebt dat je nooit genoeg tijd hebt om alle stof door te lezen, laat staan om er vragen over te kunnen stellen. De intrinsieke interesse en motivatie voor je studie worden met een mokerhamer aan gruzelementen geslagen, totdat er niets overblijft dan stressen voor de zoveelste deadline. Niet kennis, maar tijd is het kostbaarste goed op de universiteit.

‘Een eerste stap in de goede richting zou zijn als de UvA daadwerkelijk zou luisteren naar de oorzaak van de stress bij studenten en docenten’

Symptoombestrijding

Intussen doet de UvA aan symptoombestrijding door puppy’s in te huren, en te pretenderen dat ze zo studenten bijstaat in hun tentamenstress. Het initiatief om te knuffelen met puppy’s is een van de zoveelste planken die aan de UvA wordt misgeslagen en is tekenend voor het beleid dat al jaren wordt gevoerd. De puppy room kwam voort uit een onderzoek dat vorig jaar onder studenten werd gedaan, waarbij werd gevraagd wat hun ideale universiteitsbibliotheek was. Dat was er blijkbaar een met puppy’s. Het is frappant dat er op de UvA plotseling wel geld en de mogelijkheid bestaat om puppy’s in te huren, maar niet om docenten een vast contract te geven of om kleine vakken te behouden. De afgelopen maanden werd er door verschillende studenten actie gevoerd om ook aan de UvA te laten blijken wat hun ideale universiteit was. Zij werden echter genegeerd, afgescheept, of zelfs opgepakt.

 

Wanneer het echter op symptoombestrijding aankomt, staat de UvA vooraan en is een puppy room zo geregeld. De puppy room representeert dan ook fundamentele fouten in het beleid op de UvA. Symptoombestrijding op symptoombestrijding, zonder dat de UvA daadwerkelijk haar verantwoordelijkheid neemt en studenten en docenten bijstaat in hun strijd. Wanneer symptomen bestreden moeten worden, is er op de UvA plotseling veel mogelijk.

 

Stoppen met opjagen

Puppy’s zijn niet de oplossing voor tentamenstress – hoe lief ze er ook uitzien. De oplossing voor tentamenstress is een ander beleid waarin studenten daadwerkelijke ruimte en vrijheid krijgen om zichzelf te ontwikkelen en kennis op te doen. Een beleid waarin studenten niet opgejaagd worden om maar zo snel mogelijk tentamens te halen, maar waarin er ruimte is voor echte ontwikkeling. Het zou de UvA sieren als zij deze problemen daadwerkelijk zou erkennen en er niet omheen zou blijven praten.

Puppy’s, helpdesks voor overwerkte docenten en boze brieven naar Den Haag gaan de onderwijsbezuinigingen niet omkeren. Een eerste stap in de goede richting zou zijn als de UvA daadwerkelijk zou luisteren naar de oorzaak van de stress bij studenten en docenten, iets dat de afgelopen maanden echter al behoorlijk lastig bleek. Toch houd ik hoop dat het kwartje op de UvA en in Den Haag valt, en tot die tijd blijf ik met samen met mijn gestreste medestudenten strijden voor een beleid waarin puppy’s niet de oplossing zijn van problemen. En de puppy’s? Die kunnen dan hopelijk ook van een stressvrije dag genieten.

 

Jeanine van den Heuvel studeert geschiedenis en filosofie aan de UvA en is betrokken bij actiegroep Humanities Rally.