Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Altan Erdogan
opinie

Kantoorslaaf doet Dam tot Dam (3): schoenen

Altan Erdogan,
6 juli 2016 - 07:35
Betreft
Deel op

Hij was nog zo gewaarschuwd, doe het niet. Toch gaat Folia-hoofdredacteur en kantoorslaaf Altan Erdogan trainen voor de Dam tot Damloop in september. Deel 3 van zijn trainingsblog, over het belang van goede schoenen.

Hardlopen blijkt ook een spulletjessport te zijn. Als je niet oppast, stuiter je zomaar met een paar honderd gram aan lichaamsvreemd materiaal door het park.

 

Je hebt spulletjes tegen het zweten, of om te kunnen drinken zodat je nóg meer kunt zweten; om je hartslag te controleren, zodat je hartslag weer op kan lopen omdat je vergeet te ademen als je naar je pols kijkt; om muziek te luisteren zodat je achteropkomende scooters niet hoort aankomen; te veel om op te noemen en dan laten we alle hardloop-apps voor op de smartphone nog even buiten beschouwing (daarover later deze maand meer).

Foto: Bram Belloni
De hoofdredacteur draagt een zuurstofmasker tijdens eenn conditietest in het Universitair Sportcentrum...

Oude fiets
Mij is pijnlijk duidelijk geworden dat veel valt of staat met de letterlijke basis: je schoenen. Tijdens m’n fitheidstest op het Universitair Sportcentrum liep ik op twaalf jaar oude Nikes. Op een oude fiets moet je het leren, dat idee.

 

Vergeet het gerust: na een regenachtige training scheidde bij het uitdoen van de schoenen één van de zolen zich spontaan van de rest van het materiaal; ook overigens schreeuwden de hopeloos gedateerde modellen om een snel en pijnloos einde.

Foto: YouTube

Wie zich vervolgens gaat oriënteren op nieuwe schoenen, stuit op een moedeloos makende reeks aan mogelijkheden, maten en merken. De tijd dat een Al Bundy-achtige schoenverkoper even met z’n duim boven je grote teen drukte om een oordeel te vellen over de maat, is allang voorbij. Tegenwoordig koop je ze uiteraard vooral online, maar nu de hardloopambities serieuzer worden (en de pijntjes aan voeten en benen heftiger), wil ik persoonlijk advies.

 

Die krijg je bij winkels die bijvoorbeeld Runnersworld of Run2Day heten. Als de verkopers in mijn winkel zijn uitgelachen over mijn versleten vintage-Nikes, mag ik een paar meter gaan hardlopen. In de winkel ligt een ultrakort renbaantje met aan één kant een camera en een pc. Aan de hand van de opnames bekijkt de verkoper hoe mijn looppas is: naar buiten, naar binnen of neutraal.

 

(De tekst loopt door onder de video.)

Vliegen

Ik schijn neutraal te lopen, en krijg vervolgens de keuze uit drie merken waarmee dat goed kan. Elk merk heeft ook nog eens verschillende soorten ondersteuning – alleen voor de hiel bijvoorbeeld, of voor de hele voet.

 

Voor ik het weet loop ik met diverse soorten, kleuren en maten op de stoep voor de winkel allerlei varianten uit te proberen – ook door elkaar.

 

Eerlijk is eerlijk: op een gegeven moment voel je het verschil niet meer. Ik besluit om vanwege budgettaire redenen een model te kiezen van vorig jaar.  Voor m’n gevoel vlieg ik desondanks tegenwoordig door het park, zie mijn laatste training deze week (2 x 18 minuten) van het USC-schema. Overigens zijn er nog plaatsen in het HvA-UvA-team dat meedoet aan de Dam tot Dam-loop. Inschrijven kan hier.


16,1 kilometer in september: het lijkt nog heel ver weg. Ik weet inmiddels dat een superconditie en veel ervaring niet per se noodzakelijk zijn om in beweging te komen. Wel aan te raden: een beetje knappe hardloopschoenen.

 

Volgende keer: hoe ontwikkel je een goede hardloop-app? De HvA denkt mee. Lees hier het eerste blog, en het tweede blog.

Lees meer over