Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Altan Erdogan
opinie

Kantoorslaaf doet Dam tot Dam (2): de eerste blessures

Altan Erdogan,
18 juni 2016 - 10:37

Hij was nog zo gewaarschuwd, doe het niet. Toch gaat Folia-hoofdredacteur en kantoorslaaf Altan Erdogan trainen voor de Dam tot Damloop in september. Deel 2 van zijn trainingsblog, over pasfrequentie, pijntjes en rompstabiliteit.

Goed. De kop is er af, zoals dat heet. De eerste echte afstanden zitten erop (5 en ruim 6 kilometer, in respectievelijk 30 minuten), evenals de eerste blessures (verrekte bilspier rechts, pijnlijke enkel links).


Wellicht is dit tegen het zere been van andere beginnende hardlopers, maar nu betaalt het zich uit dat deze rokende, 48-jarige kantoorslaaf af en toe te rade kan gaan bij de hardloopspecialisten van UvA en HvA.


Zo is daar Frank Aarts, die al jarenlang trainingen organiseert voor het Damloopteam van UvA-HvA. Zijn eerste gouden tip: ‘Als je een pijntje voelt aankomen tijden de hardlooptraining, moet je daar zeker niet doorheen gaan lopen.’ (Dat had ik wel gedaan, met als adagium ‘doorbijten, gaat vanzelf weer over’, toen ik in een intervaltraining uit het beginnersschema pijn voelde opkomen in mijn bilspier. Zitten en opstaan van m’n bureaustoel is nog steeds lastig.)


Ook was ik in de veronderstelling dat ik te langzaam liep. Vraag me niet waarom; ik doe nu gemiddeld 6 minuten en 20 seconden over 1 kilometer. Dat voelt als een slakkengangetje, zeker omdat ik per training in elk park waar ik loop gemiddeld 30 keer wordt ingehaald door andere hardlopers, die ook nog minder lijken te zweten en te hijgen dan ik. ‘Be careful’, waarschuwt Aarts. ‘Je lichaam moet wennen aan het lopen en de opbouw. Ga dus niet sneller lopen, maar breidt de afstand die je loopt gelijkmatig uit.’

 

Klinkt allemaal goed, in theorie dan. Om het ook in de praktijk te ervaren en te leren, organiseert het Universitair Sportcentrum tot 6 september nog vijf keer groepstrainingen. Deze week was de eerste training, en die ging over loopfrequentie. Trainer Aarts: Veel beginnende lopers hebben een te lage pasfrequentie, en maken te weinig stappen per minuut. Ideaal is 180 stappen per minuut.’

 

‘Ook oefenen we met het lopen in een vaste snelheid en intensiteit, en doen we oefeningen om je romp stabieler te maken. Deze rompstabiliteit is erg belangrijk bij het hardlopen.’

 

Eerlijk is eerlijk is eerlijk, deze kantoorslaaf heeft de eerste groepstraining helaas al gemist vanwege, nou ja, drukte op het werk. In plaats daarvan heb ik donderdag in het Vondelpark de duurloop van 6 kilometer gedaan. Hier het bewijs, opgeslagen in mijn Runkeeper-app:

Foto: Altan Erdogan

6 minuut en 20 seconden per kilometer, 1205 verbrandde calorieën, en een lekker muziekje op de koptelefoon. Best goed volgens mij, maar niet te vroeg juichen: de Dam tot Damloop is straks maar liefst 10 kilometer langer.