Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
wetenschap

Dijkgraaf gaat beslissen over nieuw topinstituut Amsterdam

Gijs van der Sanden,
15 augustus 2013 - 14:31
Robbert Dijkgraaf gaat zich buigen over een nieuw op te richten technologisch kennisinstituut in Amsterdam. Dat maakte de gemeente vandaag bekend. De natuurkundige is benoemd tot voorzitter van een vijfkoppige jury die de plannen voor 'de derde universiteit' in de hoofdstad gaat beoordelen.

Amsterdam hoopt met het topinstituut de economische groei en werkgelegenheid in de stad te stimuleren. De bedoeling is dat (inter)nationale bedrijven en kennisinstellingen er gezamenlijk werken aan oplossingen voor grootstedelijke vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld energie, gezondheid en afval.

Op een competitie die de gemeente in april dit jaar uitschreef, reageerden Nederlandse universiteiten - waaronder de UvA - en beroemde Amerikaanse instellingen zoals Massachusettes Institute of Technology (MIT) en Columbia University. In totaal vijf consortia van bedrijven en kennisinstellingen uit binnen- en buitenland werken momenteel de ideeën uit voor dit instituut.

De jury beoordeelt half september de vijf uitgewerkte voorstellen. Daarna gaat Amsterdam met de partijen onderhandelen. Tot de overige juryleden behoort onder anderen SER-voorzitter Wiebe Draijer.

UvA-universiteitshoogleraar Robbert Dijkgraaf is voormalig president van de KNAW en tegenwoordig directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton.