Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

Toename aandeel vrouwen in ernstige criminaliteit

Marith Iedema,
22 januari 2013 - 14:50
Uit het gezamenlijk onderzoek Criminele meisjes en vrouwen; achtergronden en aanpak, van onder meer UvA-psycholoog Machteld Hoeve (FMG), de VU en Hogeschool Leiden, blijkt dat criminaliteit steeds vaker voorkomt onder vrouwen. Dat meldt op Ad.nl. Het gaat hier om ernstige delicten als steekpartijen, deelname aan drughandel en brandstichting.

Jaarlijks komen 30.000 vrouwen en meisjes vanaf 12 jaar met de politie in aanraking. Maar als criminaliteit een wedstrijd zou zijn, zouden mannen nog steeds winnen. Per jaar worden er 160.000 mannen opgepakt. Eén op de vijf verdachten is daarmee vrouw. Het aantal vrouwen dat werd opgepakt voor het plegen van geweld verdubbelde in de laatste 16 jaar.

Onderzoekers zien dat zelfs in de georganiseerde criminaliteit de vrouw een opmars maakt. Drugbaronnen waren voorheen vooral mannen, maar volgens het onderzoek blijkt dat dit aan het veranderen is. Vooral aan de drugshandel vanuit de Antillen nemen veel vrouwen deel. Daarnaast hebben vrouwen ook steeds vaker een leidinggevende rollen bij de mensensmokkel van prostituees. Jonge meisjes blijken bovendien vaker lid van criminele jeugdbendes dan in politieregistraties voorkomt.