Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

Piratenpartij: ‘Alle colleges online’

Femke Awater,
13 augustus 2012 - 13:14
Deel op
De Piratenpartij wil dat alle hogescholen en universiteiten vanaf begin september hun colleges online publiceren. Dat maakte de partij, die een vrije informatievoorziening bepleit en in september meedoet aan de verkiezingen, dit weekend bekend.

Belangrijkste redenen voor de maatregel zijn volgens de partij dat de kennis aan een breder publiek beschikbaar gesteld kan worden en dat de colleges gebruikt kunnen worden voor nieuw en verbeterd lesmateriaal. Bovendien kunnen beginnende studenten zich door de online colleges een beter beeld vormen van de studie of het vak dat ze gaan volgen. Zo komen zij minder snel voor een verrassing te staan, zo stelt de partij.

De partij heeft inmiddels alle hogescholen en universiteiten opgeroepen om de colleges vanaf dit studiejaar vrijwillig online te zetten.  Stemmen onderwijsinstellingen daar niet mee in, dan wil de partij - mits zij in de Tweede Kamer komt - een wetsvoorstel  indienen.

Sommige onderwijsinstellingen publiceren hun colleges al langer integraal en vrij beschikbaar op hun website, zoals de  Technische Universiteit Delft en de Open Universiteit Heerlen.