Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

UvA neemt collectie van MCN in beheer

Max Lange,
9 juni 2012 - 12:25
De collectie van Stichting Muziek Centrum Nederland (MCN) wordt overgedragen aan de UvA. Het MCN wordt per 1 januari opgeheven omdat de overheid de subsidie stopzet.

Het archief  is nog tot 11 juni  te raadplegen in het pand van MCN aan het Rokin. Daarna wordt de collectie anderhalve kilometer verplaatst, naar het pand van de Bijzondere Collecties van de UvA aan de Oude Turfmarkt. Het beheer van de collectie wordt voorlopig overgenomen door de universiteit. Het instituut zoekt nog naar een permanente oplossing.

Door de verhuizing kunnen studenten, wetenschappers en liefhebbers de collectie voorlopig niet meer raadplegen.Vanaf september biedt MCN samen met de UvA nog een beperkte toegankelijkheid aan tot de collecties die op aanvraag raadpleegbaar zullen zijn.

Een nieuw opgerichte Stichting Vrienden Nederlands Jazz Archief, onder voorzitterschap van journalist en jazzliefhebber Bert Vuijsje, zal zich in gaan zetten voor het behoud van de publieksfunctie van de Jazzcollectie. Zeker is al dat er een samenwerkingsverband wordt gevormd  tussen Bijzondere Collecties en het Nederlands Jazz Archief.

De collectie beslaat Donemus (partituren van Nederlandse componisten), Gaudeamus (hedendaagse muziek), de Jazzcollectie en Popcollectie van voorheen het Nationaal Pop Instituut. Het erfgoed telt onder meer boeken, lp's, posters, affiches en knipselmappen.