Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

Máxima bezoekt seminar bij ACE

Roel van Luijk,
22 mei 2012 - 10:27
Prinses Máxima komt op 30 mei naar het seminar Effecten van Onderwijs in Ondernemen op de Basisschool in de Oude Lutherse Kerk aan het Singel. Ze zal daar een gelijknamig onderzoeksrapport in ontvangst nemen.

Drie onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE) deden afgelopen twee jaar onderzoek naar het lesprogramma BizWorld. Hiermee leren kinderen in groep 8 de eerste kneepjes van het ondernemersvak. In ‘bedrijfjes’ van zes leerlingen leren de kinderen alles wat er bij ondernemerschap komt kijken: van oprichting tot financiële verslaglegging en van productie tot verkoop. Om de effectiviteit van dit lesprogramma te meten, keken de onderzoekers naar 2500 basisschoolleerlingen op 65 verschillende scholen. Ze concluderen dat het lesprogramma positieve gevolgen heeft op de ondernemende vaardigheden van kinderen.

Verstandig omgaan met geld
Na de presentatie van de resultaten, zal het onderzoek worden aangeboden aan Prinses Máxima. Zij is erevoorzitterschap van Wijzer in geldzaken, een initiatief van het Ministerie van Financiën. Als erevoorzitter vraagt Máxima aandacht voor financiële educatie en verstandig omgaan met geld. Ook is ze lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering. Zij bevorderen ondernemerschap door te adviseren en kleine leningen te verstrekken aan Nederlandse ondernemers.

Dit seminar wordt georganiseerd door Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE). Zij stimuleren ondernemerschap in Nederland. Dit doen ze onder andere met onderzoek en het verzorgen van enkele minoren en masters aan Amsterdamse onderwijsinstellingen. ACE is een samenwerkingsverband van de Vrije Universiteit Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool Inholland.