Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Marc Kolle
wetenschap

Vier Vici-beurzen voor UvA-wetenschappers

29 februari 2024 - 10:06

Vier onderzoekers van de UvA en het Amsterdam UMC hebben een Vici-beurs gekregen ter waarde van maximaal 1,5 miljoen euro. De wetenschappers doen bijvoorbeeld onderzoek naar mannelijkheid in de Europese politiek of spanning in de bloedvaten.

De subsidie is toegekend aan Miranda Cheng (wiskunde/natuurkunde), Liza Mügge (politicologie), Maartje van Gelder (geschiedenis) en Stephan Huveneers (geneeskunde).
 
Cheng doet onderzoek naar vormen, ook wel topologie genoemd, en de fundamentele rol hiervan in de wis- en natuurkunde. Mügge gaat onderzoek doen naar het mannenbolwerk dat de politiek nog steeds is. Van Gelder buigt zich over de gewone mens en hoe zij de politiek beïnvloedden voordat ze stemrecht hadden. Tot slot gaat Huveneers onderzoeken hoe het lekken van de bloedvaten bij ziektes kan worden tegengegaan.
 
De Vici-beurs is bedoeld voor ‘gevorderde’ wetenschappers, die met hun onderzoeksgroep vijf jaar aan de slag kunnen. In totaal waren er 337 aanvragen ingediend. Van de 35 Vici-beurzen die wetenschapsfinancier NWO vandaag toekent aan toponderzoekers, gaan er twintig naar vrouwen.

Met twintig Vici-beurzen zijn vrouwelijke onderzoekers goed vertegenwoordigd dit jaar

11 procent toegekend
Voor deze Vici-ronde kreeg NWO 337 vooraanmeldingen binnen. Van de 337 vooraanmeldingen mochten 110 onderzoekers een uitgebreide aanvraag schrijven en uiteindelijk kreeg 11 procent een beurs. Vorig jaar werd nog 13 procent van de aanvragen gehonoreerd.
 
Met twintig Vici-beurzen zijn vrouwelijke onderzoekers goed vertegenwoordigd dit jaar. Mannen dienden meer aanvragen in, maar waren minder succesvol: 8 procent kreeg een beurs, tegen 14 procent van de vrouwen.
 
Recent rekenden drie hoogleraren uit dat bij de Veni-beurs voor recent gepromoveerde onderzoekers vrouwen door de jaren heen een grotere kans hebben dan mannen. Het lijkt erop dat NWO is doorgeschoten bij het wegwerken van de achterstand van vrouwen, stelden de drie. Voor de Vici-beurs konden ze dat niet aantonen.

Lees meer over