Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Actualiteiten podcast Vraag 2
Foto: Jip Koene
podcast

Vraag 2 | Neutrino’s zijn ‘the closest thing to nothing’. Wat is hun nut?

Jip Koene Jip Koene,
20 februari 2025 - 12:30

Vandaag begint Folia’s nieuwe wekelijkse podcastserie Vraag 2, over vragen die zijn blijven liggen in de actualiteit. Deze week: Neutrino’s. Voor de kust van Sicilië werd onlangs een neutrino uit de ruimte gedetecteerd met een record hoge energie. UvA-astrofysicus Aart Heijboer was nauw betrokken bij de vondst. Volgens hem zijn neutrino’s ‘the closest thing to nothing’. Maar wat hebben we daar aan?

In deze aflevering van Vraag 2 gaat Jip Koene op bezoek bij astrofysicus en hoogleraar aan de UvA Aart Heijboer op het Nikhef, het Nationaal instituut voor subatomaire fysica. Heijboer bouwde onder andere mee aan de detector die de hoogenergetische neutrino opving. De resultaten van de meting zijn onlangs gepubliceerd in wetenschappelijktijdschrift Nature

Astrofysicus Aart Heijboer
Astrofysicus Aart Heijboer

‘Neutrino’s zijn beroemd omdat ze nagenoeg niet reageren met materie, ze gaan overal dwarsdoorheen. Je moet bedenken dat er op dit moment elke seconde zo’n 60 miljard neutrino's door de nagel van je duim gaan,’ aldus Heijboer.

De neutrino detector bevind zich op een diepte van 3,5 kilometer in de Middellandse zee, voor de kust van Sicilië, en heeft een energie gemeten van 220 miljoen miljard ektronvolt. ‘Dat moet je vergelijken met de energie van een pingpong bal die je vanaf een meter naarbeneden laat vallen. Het feit dat we de energie van the closest thing to nothing kunnen uitdrukken in dagelijkse taferelen is bijzonder.’

Wat zijn neutrino’s precies, waar komen ze vandaan en wat is hun nut? Luister naar de nieuwste podcast-aflevering van Vraag 2 over neutrino’s.

Productie & presentatie: Jip Koene
Eindredactie: Irene Schoenmacker
Muziek: Paolo Argento

website loading