Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sara Kerklaan
opinie

Han van der Maas | Ik steun de UvA

Han van der Maas,
8 mei 2024 - 10:46

Columnist Han van der Maas is niet te spreken over de bezettingen aan de UvA. ‘Keer op keer lijken radicaal linkse activisten te denken dat alle wereldproblemen beginnen en eindigen met het beleid van het UvA-bestuur.’

Voorspellen is moeilijk, maar de gebeurtenissen van maandag 6 mei waren zeldzaam goed voorspelbaar. De verleiding om de acties uit de VS in het klein nog eens over te doen was onweerstaanbaar. Geheel volgens script kwam er zelfs een gewelddadige tegenactie van mannen met bivakmutsen en motorhelmen. En er volgde natuurlijk een ontruiming, alweer volgens het Amerikaanse script.
 
Aan de oproep om te staken uit protest tegen het besluit van de UvA om de bezetting van 6 mei te beëindigen, geef ik geen gehoor. De verklaring van het UvA-bestuur op de site van de UvA vind ik alleszins redelijk. Ik steun wel de oproep om de acties van Israël in de Gazastrook te beëindigen, maar veroordeel ook de acties van Hamas en vind dat de gijzelaars vrijgelaten moeten worden. Ik ben ook van mening dat de sleutel tot de oplossing in Israëls handen ligt en dat de reactie op het geweld van Hamas disproportioneel is (meer dan 30.000 Palestijnen zijn gedood).
 
En toch steun ik de UvA-bezetters niet, omdat de UvA geen speler in dit conflict is. De eisen over het verbreken van de banden met Israëlische onderzoekers en instellingen zijn nauwelijks serieus te nemen. Het effect ervan is eerder negatief dan positief, maar in elk geval insignificant. Keer op keer lijken radicaal linkse activisten te denken dat alle wereldproblemen beginnen en eindigen met het beleid van het UvA-bestuur. 

‘De eisen over het verbreken van de banden met Israëlische onderzoekers en instellingen, zijn nauwelijks serieus te nemen’

Ik kan niet anders concluderen dan dat de bezetters gewoon een reden zoeken om de hond, namelijk de UvA, te slaan. Niet voor niets kwamen de Maagdenhuisbezetters weer uit hun schulp. De beëindiging van de bezetting door de ME is reden voor weer nieuwe verontwaardiging over de UvA. Er wordt alweer geroepen om het aftreden van het CvB. Enige zelfreflectie over de eigen rol in dit geweld ontbreekt.
 
De leus ‘genocidal Halsema’, geschilderd op een van onze ramen, vind ik zeer ongepast en een extra reden me te distantiëren van deze acties. Ik kan wel tien betere plekken bedenken voor demonstraties en desnoods bezettingen. Maar nee hoor, met steun van personeel uit met name mijn eigen faculteit (de FMG), worden de stenen alweer uit de straten getrokken en volgt nieuw geweld op een andere locatie aan de UvA.
 
Deze acties tegen de UvA, een links bolwerk nota bene, doen geen goed. Links is niet aan de macht en voor rechts is dit een goed excuus niets te doen. De enige uitweg is de-escalatie, en laten we daarmee aan de UvA beginnen. De UvA zou een plek moeten zijn voor debat en dialoog en niet één waar mensen andere mensen blokkeren, door interviews met externe sprekers heen schreeuwen, en eisen stellen.