Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Dirk Gillissen
opinie

Kirsty McHenry | Internationale studenten, een binnendringende diersoort

Kirsty McHenry,
27 maart 2024 - 09:55

De veranderde houding van Nederland ten opzichte van buitenlandse studenten brengt columnist Kirsty McHenry aan het twijfelen over haar toekomst in dit land. ‘Nu de nieuwe regering een anti-immigratiebeleid bedenkt dat belooft problemen op te lossen die niet door immigranten zijn veroorzaakt, beginnen velen zich al schrap te zetten voor turbulentie.’

De laatste tijd voelt het voor mij als internationale student een beetje alsof ik een onopvallende zaailing ben die na het afstuderen plotseling zal worden gezien als een invasieve soort.


Deze gedachte kwam bij me op nu ik halverwege mijn studie ben. Het is nu blijkbaar tijd om serieus na te gaan denken over mijn toekomst - een vraag waarop ik tot nu toe meestal geen antwoord heb gegeven. Belangrijker is dat dit betekent dat ik als internationale student zal moeten uitzoeken of ik in Nederland zal blijven of dat het tijd is om het pand te verlaten.


Ik ben niet de enige die onzeker is of ik hier wel of niet thuishoor. Na de toename van het anti-immigratiebeleid heeft topbedrijf ASML ook overwogen of het moet stoppen met verdere uitbreidingen in Nederland.


Het steeds negatievere sentiment ten opzichte van internationale studenten heeft niet alleen de grote bedrijven ongemakkelijk gemaakt; het heeft ook studenten geraakt. Het is moeilijk om het feit te negeren dat de aankomende regeringscoalitie zal bestaan uit partijen die hun zetels deels (of voornamelijk, in het geval van de PVV) hebben bemachtigd dankzij hun gebruik van anti-immigratieretoriek. Voor internationale studenten betekent in Nederland blijven accepteren dat we als zondebok gebruikt zullen worden voor de volgende regering voor de daaruit voortvloeiende woningnood en beperkingen in sociale zekerheid.

‘Het is een voorrecht om nooit eerder op deze manier als een bedreiging te zijn gezien’

De meningen onder een groot deel van de bevolking zijn nog steeds verdeeld over welke plaats internationale studenten precies moeten innemen in de Nederlandse samenleving. Wetsvoorstellen, zoals die van Nieuw Sociaal Contract-leider Pieter Omtzigt, waarin wordt gepleit voor het afschaffen van belastingvoordelen voor expats of het schrappen van Engelstalige universitaire opleidingen, worden bijvoorbeeld met gemengde reacties ontvangen. Hoewel dit waarschijnlijk meer komt doordat dit beleid bedrijven als ASML dreigt te provoceren, die afhankelijk zijn van hoogopgeleide, Engelssprekende afgestudeerden, dan uit bezorgdheid om de expats zelf.


Het vooruitzicht om in de ogen van de natie te veranderen van een relatief onschuldige, enigszins onwetende internationale student in een ‘kwaadaardige immigrant die banen steelt’ is natuurlijk niet zo aantrekkelijk. Maar het is natuurlijk een voorrecht om nooit eerder op deze manier als een bedreiging te zijn gezien. De macht hebben om te beslissen of je al dan niet blijft, is niet voor iedereen weggelegd. Voor immigranten die geen EU-paspoort of hogere sociaaleconomische ‘expat’-status hebben, is de houding veel minder dubbelzinnig (zoals de verkiezingen van afgelopen november pijnlijk duidelijk maakten). Van al diegenen die zullen proberen zich in Nederland te vestigen onder een meerderheidsregering van de PVV, zal deze groep waarschijnlijk het meest te lijden hebben.


Je wortelen in Nederlandse bodem gaat gepaard met de verwachting dat je aanwezigheid zal worden beoordeeld op basis van hoe economisch waardevol je straks bent. Hoewel dit nauwelijks een nieuwe observatie is, is het voor internationale studenten die op het punt staan om hier een leven op te bouwen, een zenuwslopende gedachte om te weten onder welke dunne voorwaarden je na je afstuderen zult worden getolereerd. Nu de nieuwe regering een anti-immigratiebeleid bedenkt dat belooft problemen op te lossen die niet door immigranten zijn veroorzaakt, beginnen velen in het land zich al schrap te zetten voor turbulentie. Wat mij betreft, terwijl het afstuderen met de maand dichterbij komt, blijft de mogelijkheid van mijn toekomst in Nederland onvoorspelbaar. Aan de andere kant is er altijd nog Denemarken, als ze me willen hebben.

 

Kirsty McHenry studeert politicologie en is afkomstig uit Ierland.