Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Anoniem, bron HvanA
opinie

Open brief | Beste Lieven de Key, red ons alsjeblieft uit de volgende brand

Tim Ruting,
15 november 2022 - 12:16

Als bewoner en belangenbehartiger heeft masterstudentent Tim Ruting drie jaar samengewerkt met woningbouwvereniging Lieven de Key op het gebied van brandveiligheid. Maar De Key doet in zijn ogen niets met aanbevelingen en voorstellen en gedraagt zich als een organisatie in coma.

Dit is een wijzende vinger naar de organisatie waarmee ik drie jaar lang heb samengewerkt op het gebied van brandveiligheid. Drie jaar lang heb ik als een alarmklok gefunctioneerd bij een organisatie die in coma ligt. Want hoe je het ook wendt of keert, Lieven de Key doet er gewoon niets mee.

 

Sinds 2019 ben ik belangenvertegenwoordiger van studenten in het studentenwoningcomplex RXL aan de Rode Kruislaan in Diemen, een complex dat wordt beheerd door Lieven de Key. Ik zit zowel bij bewonersvereniging De RXL als bij de huurdersvereniging Arcade. Vanuit deze twee organisaties heb ik jarenlang werkzaamheden van Lieven de Key van dichtbij meegemaakt. Uit mijn aard ben ik geneigd om problemen aan te stippen binnen organisaties. Zo haalt een vastlopende bureaucratie mij het bloed onder de nagels vandaan. Dat maakt mijn werk met verhuurders voor de belangen van studenten zo motiverend.

 

Starter

Per toeval las ik zondag het artikel van Paul Vugts en Katharina Vlaanderen in Het Parool over de brand in Startblok Riekerhaven, een woningcomplex van De Key. Een bewoner stak zijn kamer in de fik, waardoor nu vijfenzeventig woningen onbewoonbaar zijn en zeven dode huisdieren te betreuren zijn. Het gevolg is dat jonge mensen die alles zijn kwijtgeraakt nu in de noodopvang of bij hun ouders terechtkomen. Dat is natuurlijk niet de manier waarop je als starter de woningmarkt wil betreden. Het is ontzettend kwalijk wanneer zoiets voorkomt, zeker als je denkt dat het te voorkomen zou zijn geweest.

 

Rookmelders

In het artikel dat zondag verscheen, lees je de mantra van elke bewoner op een Lieven de Key-complex: ‘Het is hier niet brandveilig en dat wist iedereen allang’. Die houding is ook merkbaar op het studentencomplex aan de Rode Kruislaan. In 2017 besloten drie daders, waarvan één bewoner, om een kamer in brand te steken. De brand breidde zich uit, wat leidde tot rookvorming in het hele gebouw. Daarbij viel een dodelijk slachtoffer en kregen meerdere mensen chronisch letsel. De brand in mijn complex aan de Rode Kruislaan is nog altijd geen afgesloten hoofdstuk. Tegen de tijd dat ik er kwam wonen in 2019, deelde de bewonersvereniging traditiegetrouw rookmelders uit aan nieuwe bewoners. Een teken van geruststelling en vertrouwen in onze woningcorporatie.

‘Het is vanzelfsprekend dat een woningcorporatie die geen antwoord heeft op brandgevaar geen vragen over brandveiligheid kan beantwoorden’

Valse brandalarmen

Niet lang nadat ik was ingetrokken, begon mijn werk als belangenbehartiger richting Lieven de Key. In de zomer van 2019 maakten we als het bestuur van bewonersvereniging De RXL afspraken met Lieven de Key om plannen vast te leggen voor de toekomst. Met een brandoefening en een nieuwe brandmeldinstallatie zou ons complex veilig zijn. Die brandoefening was al eerder beloofd en heeft tot op heden nooit plaatsgevonden. Hoewel het nieuwe brandmeldsysteem is geïnstalleerd, leidt het wekelijks tot valse brandalarmen met lakse reactietijd onder bewoners tot gevolg. Het verzuim van Lieven de Key na tal van mailwisselingen, belletjes, talloze valse brandalarmen en bezoekjes van de brandweer maakt dat de mantra over Lieven de Key zo collectief geaccepteerd is.

 

Op vragen naar de brandveiligheid van Riekerhaven gaf De Key afgelopen zondag geen antwoord. Het is vanzelfsprekend dat een woningcorporatie die geen antwoord heeft op brandgevaar geen vragen over brandveiligheid kan beantwoorden. Vandaar deze open brief: beste bestuursleden van Lieven de Key, red ons alsjeblieft uit de volgende brand. Doe die brandoefening en luister wanneer de bewoners van jullie complexen alarm slaan. Tijd kost geld, huizen, en bovenal levens.

 

Tim Ruting is research masterstudent geschiedenis aan de UvA.