Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: jeschootscom (cc, via Pixabay)
opinie

‘Vakaanmelding in vroege ochtend benadeelt de armere student’

Tammie Schoots ,
4 december 2018 - 10:13
Betreft
Deel op

De UvA moet de tijd van de vakaanmelding (nu om acht uur) veranderen naar een later tijdstip, zegt UvA-student Tammie Schoots. ‘De huidige regeling zorgt ervoor dat armere studenten, met langzaam internet of zonder laptop, geen eerlijke kans krijgen.’

Deze week was het weer zover: met zwetende handjes kropen bijna alle UvA-studenten om acht uur ‘s ochtends uit bed. Met een kopje koffie bij de hand wordt de refreshknop van de computer veelvuldig ingedrukt. De vakaanmelding voor het tweede semester was weer begonnen. Iedereen was er vroeg bij omdat (door de aanhoudende bezuinigingen) de plekken bij de leukste vakken schaars zijn geworden.

 

Maar niet alle studenten hebben de kans om zich meteen aan te melden. Sommigen beschikken namelijk niet over een laptop, hierdoor kunnen ze zich niet om acht uur inschrijven; zij moeten wachten totdat de bibliotheek opengaat. Veel populaire vakken zitten al gauw vol, en de armere studenten moeten het dus doen met wat overblijft.

‘Studenten zonder laptop moeten wachten tot de bieb opengaat om hun vakaanmelding te kunnen doen’

Studenten die niet beschikken over de nieuwste technologie, zijn ook benadeeld: door bijvoorbeeld traag internet maakt het niet uit dat iemand om acht uur klaar zit om zich aan te melden. Het gaat er namelijk om hoe snel de pagina laadt; het is dus niet zo gek dat ze pas op plek 837 eindigen, ook al waren ze er vroeg bij.

 

Financiële situatie 

Wie denkt dat dit geen probleem is omdat studenten genoeg geld hebben, heeft het goed mis. Tien procent van alle millennials leeft onder de armoedegrens. Wel, de UvA telt 32.000 studenten; een simpel rekensommetje laat zien dat ruwweg 3.200 van deze studenten onder de armoedegrens leven. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat jonge mensen, die minder inkomen hebben, zich schamen voor hun financiële situatie. Een student zal dus niet zo gauw klagen dat hij of zij geen laptop kan betalen, maar volgens de cijfers is het wel degelijk een groot probleem.

 

Daarom roep ik de UvA op om de tijd van het vakaanmelden te veranderen van acht uur naar een later tijdstip. Dit geeft armere studenten de kans om naar de bibliotheek te gaan en zo krijgen ze een eerlijke kans om zich voor vakken aan te melden.

 

Tammie Schoots (23) is UvA-student filosofie en staat op de lijst voor studentenpartij UvASociaal. 

lees meer