Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Daniël Rommens
opinie

‘Stop met het grenzeloos werven van internationale studenten’

Erik Flentge,
11 september 2017 - 12:28

De D66- en GroenLinks-fracties in de Amsterdamse gemeenteraad vinden dat de UvA en de VU niet moeten stoppen met het werven van buitenlandse studenten. Onbegrijpelijk, zegt SP-raadslid Erik Flentge.

D66 en Groen Links schreven vrijdag op de opiniepagina van Het Parool dat we vooral door moeten gaan met het onbegrensd werven van internationale studenten. Dat is vooral van D66 onbegrijpelijk. Dat is dezelfde partij die twee maanden geleden nog voorstelde om de komende vier jaar geen enkele sociale huurwoning meer op woningnet te zetten en die huizen duur te verhuren. En het is dezelfde partij die een paar maanden daarvoor nog moord en brand schreeuwde toen SP-wethouder Ivens maatregelen afkondigde om de snel stijgende huren van kleine nieuwbouwhuizen zoals studentenstudio’s flink aan banden te leggen.

‘Als D66 echt geeft om internationale studenten, moet de partij eens ophouden met asociale voorstellen voor het onbetaalbaar maken van woonruimte in onze stad’

Ik vind deze combinatie van D66-opvattingen onnavolgbaar. Je kan niet aan de ene kant zeuren om meer internationale studenten en aan de andere kant voorstellen voor meer betaalbare woningen afwijzen. Juist door de betaalbare woningvoorraad af te knijpen en tegelijk meer mensen hierheen te halen, maak je de problemen groter. Huurprijzen stijgen, huisjesmelkers spekken de zakken, uitbuiting ligt op de loer. Lokale studenten worden verdrongen bij de zoektocht naar een kamer, sommige internationale studenten zien zich gedwongen in auto’s en op campings te slapen omdat ze geen kamer kunnen vinden.

Natuurlijk zijn internationale studenten welkom in Amsterdam. Die waren er al en die blijven ook wel komen. Maar het is echt niet nodig om - zoals D66 wil - ongebreideld reclame maken opdat Amsterdam bovenop de verdriedubbeling van de afgelopen paar jaar nóg meer studenten uit het buitenland trekt. Dat is onverantwoord omdat het onderwijs voor studenten eronder leidt en omdat een huis vinden er alleen maar moeilijker door wordt.

Als D66 echt geeft om internationale studenten, moet de partij eens ophouden met asociale voorstellen voor het onbetaalbaar maken van woonruimte in onze stad. Internationale én Nederlandse studenten hebben behoefte aan betaalbare woonruimte. Amsterdam werkt daar op dit moment erg hard aan, maar het moet geen dweilen worden met de kraan open. Ook de regering kan helpen. Universiteiten moeten financieel minder afhankelijk worden van studentenaantallen. Maar het zou vooral helpen als de regering stopt met het opleggen van een miljardenboete op huizen met een betaalbare huur, zoals nu gebeurt. En laat nu net D66 daarvoor de sleutel in handen hebben aan de onderhandelingstafel in Den Haag.

 

Erik Flentge is SP-raadslid in Amsterdam.