Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Marcel Oosterwijk (cc, via Flickr)
opinie

Aynan | Harde leerschool

Asis Aynan,
28 augustus 2017 - 09:04
Deel op

In de zomer ontmoette ik opvallend veel stelletjes van begin dertig, die sinds de middelbare school samen waren. En dat vond ik verdomd zielig voor ze. Ik begrijp wel waarom millennialkoppels angstvallig vasthouden aan de allerkleinste gemeenschap die er bestaat. Sinds de millenniumwisseling is de wereld almaar kleiner, veranderlijker en daarmee complexer geworden. Ook bestendigt de brave, preutste sfeer in de Hollandse polder duurzame relaties van jongelingen.

Ik moet er niet aan denken nog met een van mijn vriendinnetjes uit de puberteit te zijn, omdat mij dan veel ontwikkeling was ontnomen. Elke relatie was een feest en iedere keer dat het uitging was dat een verschrikking van jewelste, maar niets heeft mij meer voorbereid op toekomstige afwijzingen, tegenslagen en mislukkingen dan het kapotgaan van liaisons.

 

Inmiddels moet ik ook smakelijk lachen om die dumpmomenten.

Ik wens jullie allen een hels liefdesleven toe.

Ik was eerstejaars en het meisje maakte het uit voor de Xenos in de Kalverstraat. Er volgde een gesprek over vrienden blijven, of zo. Het was iets na zessen en de ophaaldienst was nog niet langsgekomen. Overal stonden vuilniszakken. Onze wegen scheidden zich op de Dam.

 

Bij een sigarenboer kocht ik van mijn laatste geld sigaretten en een aansteker. Op het Damrak haalde ik de plastic wikkel van het karton en gooide het pakje in een grote metalen vuilnisbak. Ik stak mijn arm in de afvalbak en voelde nat papier en saus. Ook het pakje moest mij niet.

 

In de trein terug naar Haarlem, waar ik destijds woonde, zette ik mijn walkman aan. Op de radio zong iemand: Runaway train never going back. Heel even bekroop mij de gedachte dat de woorden een signaal waren uit het universum. Weg, verdwijnen. Wat had dit leven nog voor zin nu de liefde uit mijn leven was? Ter hoogte van Halfweg bedacht ik dat de dubbeldekkertrein naar Breda ging, en wat moest ik daar?

 

Het eerste jaar begint binnenkort, en ik wens jullie allen een hels liefdesleven toe. Het is een harde, maar geweldige leerschool.