Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: ClkerFreeVectorImages
opinie

Benmiloud | Blinde vlekken

Hadjar Benmiloud,
18 oktober 2016 - 07:32
Betreft
Deel op

Wanneer het aankomt op blinde vlekken in diversiteitsdiscussies komen er regelmatig oudere witte mannen om de hoek kijken die ‘het’ allemaal wel even komen uitleggen. De Wereld Draait Door bracht die neiging ooit per ongeluk mooi in beeld door een tafel vol mannen te laten praten over de ondervertegenwoordiging van vrouwen.

Nu is het een feit dat beslissers en normgevers nog steeds vooral oude witte mannen zijn. Daarom is het juist belangrijk om ook naar vervelende witte oude mannen te luisteren, wanneer die weer eens volop aan het #mansplainen zijn. Hoe kunnen we er anders achter komen wat hun blinde vlekken zijn?

 

In dat kader lijkt het me belangrijk goed te luisteren naar wat Mark Rutte, onze brave premier die overal het goede voorbeeld geeft, over diversiteit heeft te zeggen. Met zijn nieuwe verkiezingscampagne lijkt hij niets anders te willen dan stemmers van alle partijen tevreden te houden, behalve de partij die toch iedereen buitensluit. Hij gebruikt veel woorden en toch ook weinig, het is belangrijk om tussen de regels door te lezen.

Beslissers en normgevers zijn nog steeds vooral oude witte mannen

De verkiezingscampagne werd afgetrapt toen hij te gast was in Zomergasten: ‘Pleur op!’

 

In zijn verkiezings-A4’tjes leek hij zo inclusief te willen zijn qua stemmers dat het wel leek of Geert Wilders sommige passages had geschreven en het me niet zou verbazen als een rechter hier nog eens een uitspraak over gaat doen omdat er letterlijk onderscheid wordt gemaakt tussen de rechten op volwaardige participatie in onze invechtersmaatschappij van verschillende Nederlanders. ‘Als je niet mee wilt doen, moet je een ander plekje zoeken.’

 

In een interview met het AD, waarin hij zijn twee A4’tjes ook presenteerde, licht hij het verder doe: ‘Mijn boodschap voor derde generatie Marokkanen en Turken is: maak de overweging of je hier wilt blijven.’

 

Diversiteit waarbij iedereen ongelijk is en sommigen nog ongelijker dan de anderen, dat is natuurlijk niet echt de bedoeling.

 

Het zou fijn zijn als iemand diversiteit wil humanplainen aan Mark Rutte; bijvoorbeeld een slimme student die Folia’s diversiteitsspecial gelezen heeft, of een van de bestuursleden van de UvA die van de rechter straks verplicht diversiteitscursussen moeten volgen na herhaaldelijk bewijs van structureel seksisme op die universiteit.

 

Volgens Mark zijn we een land van koppige doorzetters, dus dat moet lukken. En laat je niet wegsturen, hè!

Lees meer over