Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jørund F. Pedersen (cc, via Wikimedia Commons)
opinie

Benmiloud | In de schaduw van de prinses

Hadjar Benmiloud,
29 september 2016 - 14:28
Betreft
Deel op

Oma vertelt. In 2005 kusten Madonna en Britney op MTV’s VMA’s. Het bepaalde de tijdsgeest; nog geen maand later stond ik ook ergens in de Achterhoek met m’n beste vriendinnen te tongen op de bar. Maar tijden veranderen: dit jaar kuste Rihanna Drake níet op de VMA’s, en daar moeten we het echt alsnog over hebben.

Als je boven de 22 bent, hebt je waarschijnlijk ook naar de VMA’s gekeken en ben je nu net zo emotioneel als ik. Maar als je onder de 22 bent, weet je misschien niet eens hoe belangrijk de VMA’s zijn, of wat MTV is...

 

Wel, lieve internetbuiskindertjes. Vroeger, toen je nog aan fysieke albumverkopen kon zien wie de populairste artiest van het moment was, keek je na school de hele dag naar MTV. Dat was een televisiezender waar je in plaats van chagrijnige tieners met gedragsproblemen naar de nieuwste videoclips kon kijken. Het jaarlijkse bal van popprinsessen en gangsterkoningen Video Music Awards bepaalden niet alleen de verhoudingen binnen het hof, maar de staat van het hele koninkrijk. Hogepriesteres Madonna die kroonprinses Britney kuste, betekende ‘het feministisch inwijden van een nieuwe generatie’. Lady Gaga die twaalf keer van outfit veranderde en bloed over het podium spoot ‘verhoogde de lat voor de hele industrie’. En toen Rihanna op de VMA’s 2015 een stoere show gaf waar menig gangsterrapper incontinentieproblemen van zou krijgen, had onze inmiddels volwassen dynastie van breezer-babes en bad bitches ‘een nieuwe koningin’ omarmd. Dit jaar kreeg Rihanna een speciaal soort oeuvre-award. Daar gebeurde iets wat we nog nooit in de VMA-geschiedenis hadden aanschouwd: iets spontaans.

Onze nieuwe koningin is er helemaal comfortabel mee om haar vriend in haar eigen schaduw te laten staan.

Drake gaf in zijn speech toe dat hij al sinds zijn 22ste hopeloos verliefd is op Rihanna en leek haar even ten huwelijk te willen gaan vragen, totdat Rihanna boos haar hoofd afwendde en aan háár overwinningsspeech begon. Die moest duidelijk over haar eigen uitgekomen dromen gaan, en niet over die van Drake. Ondertussen zagen we de nieuwe prins op de achtergrond zijn hoofd vertrekken tot een grimas die onmogelijk te acteren valt. Hier stond een man die op zijn knieën ging voor zijn beste vriendin, die liever zichzelf als carrièrevrouw zag dan als ‘vriendin van’ – want later bleek dat Drake en Rihanna wel een relatie hebben. Maar onze nieuwe koningin is er helemaal comfortabel mee om haar vriend in haar eigen schaduw te laten staan.

 

Dat ik dit nog mag meemaken, Na al die jaren MTV, breezersletten en hook-up culture waarin vrouwen als objecten met elkaar concurreren voor een mannelijke lustblik in plaats van voor hun eigen behoeften. Romantiek én emancipatie op de VMA’s, de tijden veranderen. Vooral als de gehersenspoelde oude MTV-pimp-generatie ook een voorbeeld aan Drake neemt, en zich net zo natuurlijk voelt in de schaduw van hun vriendin.

Lees meer over