Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Art in America (cc)
opinie

Benmiloud | De anti-verkrachtingshandleiding

Hadjar Benmiloud,
29 juni 2016 - 09:10
Deel op

In de Verenigde Staten is er geen schoolcampus meer die afgelopen schooljaar niet is opgeschrikt door een vreselijke verkrachting en de standaard daaropvolgende discussie: ‘Hoe had het slachtoffer deze verkrachting kunnen voorkomen?’

In Nederland is 12 procent van de vrouwen verkracht en heeft een derde nog voor haar zestiende negatieve ervaringen met seksuele intimidatie. Om te voorkomen dat het hier ook zo uit de hand loopt qua adviezen volgt hier voor onze Amsterdamse campus vast een anti-verkrachtingsprotocol. Verkracht worden valt misschien niet te voorkomen, maar de schuld krijgen wellicht wel? Bon courage!

 

1. Doe je best om verkracht te worden door iemand zonder Nederlands paspoort, dan worden mensen bozer: ‘Blijf van onze vrouwen af!’ Doe dit alleen als je kunt accepteren dat je daarmee blijkbaar het bezit bent van een andere groep mannen die je niet in een donker steegje wilt tegenkomen.

2. Nooit drinken en alleen over straat, dan ‘vraag je natuurlijk om problemen’. (Of je nu verkracht wordt of verkrachten wilt.)
3. Wees een vrouw, het verhaal van mannen wordt sowieso niet serieus genomen. Tenzij deze mannen verdacht worden van verkrachting, gelukkig.
4. Verricht voordat je verkrachting plaatsvindt zelf al wat onderzoek, zodat je weet welke wijkagenten dienst hebben; je doet je verhaal natuurlijk liever bij een stoïcijnse dossiervreter dan bij een huilende agent die gefrustreerd is omdat ze alweer niks kan doen.

Draag zo vaak mogelijk een boerka

5. Doe alleen aangifte omdat je anders geen recht van spreken hebt volgens iedereen bij wie je je verhaal probeert te doen, niet omdat je op rechtvaardigheid of excuses of zoiets vaags hoopt.
6. Stop met de pil. Zo maak je in het geval van verkrachting met een kleine investering in een privé-detective en een advocaat misschien toch nog kans op schadevergoeding in de vorm van alimentatie. Niet geschoten, altijd mis!
7. Draag zo vaak mogelijk een boerka. De schuld krijg je ook dan toch wel, want je vrouwelijke kleding lokt natuurlijk altijd bepaald mannelijk gedrag uit, maar dan kun je op het moment suprême tenminste nog een superverwarrende blindeer- en verdwijntruc proberen.

8. Pretendeer dat er niks is gebeurd wanneer je geen camerabeelden en spermasporen paraat hebt om te laten zien hoe erg het is. Niemand hoeft te weten dat je in cognitieve dissonantie leeft, eh, wat?
9. Word prostituee. Dan hoef je niet alleen over straat maar kun je beveiliging betalen en een alarm inbouwen. Bovendien schijnt dat je als prostituee niet verkracht kunt worden, volgens sommige rechters.
10. Ben je geen slachtoffer van verkrachting maar een verkrachter? Jouw handleiding is kort en iets wat niemand durft te vragen: hé, eh... Als je niet helemaal zeker weet dat een lustobject jou toestemming heeft gegeven voor het uitleven van je fantasie: hé, eh... doe het niet?

 

Hadjar Benmiloud (1989) groeide op in Amsterdam, Parijs, Hollywood en Zutphen, schrijft voor Metro, Oneworld en Opzij en bestiert haar feministische platform Vileine.com. Ooit hoopt ze ook nog haar studie af te maken.