Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Romain Beker
liveblog

Lees terug | UvA-bestuur 'geschokt door kaping van vreedzame demonstratie'

Redactie Folia,
13 mei 2024 - 13:44

Na een zogenoemd ‘walk-out’-protest werd er door demonstranten opnieuw een deel van REC-A bezet en werden er kantoren van UvA-personeel op de zesde verdieping vernield. De ME greep opnieuw in. Het UvA-bestuur kan de veiligheid niet meer garanderen en sluit de hele UvA voor dinsdag en woensdag.  

Sorteer:
13 mei 2024 - 21:42

College van Bestuur ‘geschokt’ over ‘kaping vreedzaam protest’

 

Het CvB heeft vanavond een mededeling gedaan waarin ze zegt ‘geschokt’ te zijn door gebeurtenissen van vandaag, maandag 13 mei. Volgens het College is ‘een vreedzaam protest gekaapt door gewelddadige elementen’. Alle campussen zijn dinsdag en woensdag gesloten

 

De UvA is dinsdag 14 en woensdag 15 mei gesloten als gevolg van de gewelddadigheden van vandaag, waarbij de politie wederom moest ingrijpen. Volgens het CvB is een vreedzaam protest ‘gekaapt door gewelddadige elementen die hun eigen ‘demonstratierecht misbruiken en de grondrechten van anderen, inclusief de media ontkennen’.

 

De demonstratie van vanochtend is volgens het CvB ‘ordelijk verlopen’. Na afloop daarvan is een deel van de deelnemers vertrokken en een deel is gebleven. ‘Bij de achterblijvers hebben zich nieuwe mensen gevoegd. De sfeer sloeg onmiddellijk om.  Meerdere gebouwen op de REC werden binnengedrongen door in het zwart geklede en gemaskerde mensen. Zij hebben de in- en uitgangen gebarricadeerd en er is een voor alle aanwezigen onveilige situatie ontstaan. Er is sprake van moedwillige vernieling overal.’

 

Het CvB zegt op dit moment geen verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor de veiligheid van iedereen en daarom is de UvA op dinsdag en woensdag gesloten.

 

Hier eindigt vandaag dit Liveblog.

13 mei 2024 - 17:54

Roeterseilandcampus leeg

De REC is schoongeveegd en zo goed als leeg. De campus wordt bewaakt door de politie. De demonstranten zijn vertrokken naar het Oosterpark.

 

We zetten dit Liveblog nu op pauze en komen later eventueel terug, indien de demonstranten zouden terugkeren naar de REC of naar een andere UvA-locatie.

13 mei 2024 - 17:02

Via Roetersstraat naar Oosterpark

In de Roetersstraat staat ondertussen nog een grote menigte. Een grote groep staat nu ter hoogte van het bedrijf van Swapfiets. De hitte lijkt toe te slaan, leuzen worden minder energiek gescandeerd, een enkeling komt op adem op de grond. Een demonstrant met megafoon kondigt een mars aan naar het Oosterpark. Die wordt onder begeleiding van de politie in gang gezet.

13 mei 2024 - 16:45

Richting J/K

De ME voert nog een charge uit ter hoogte van Crea. De student-demonstranten lijken bij het J/K gebouw van de REC een terugtrekkende beweging te maken. Ze gaan nu richting Valckenierstraat. Inmiddels is de Nieuwe Achtergracht nagenoeg schoongeveegd.

13 mei 2024 - 16:28

Dertien politiebusjes in de Roetersstraat

In de Roetersstraat staan zo’n dertien politiebusjes opgesteld. De straat is afgezet voor verkeer. Zo’n driehonderd mensen staan op de kruising tussen de Nieuwe Achtergracht en de Roetersstaat. Het is niet duidelijk wie demonstranten zijn en wie toeschouwers.

 

13 mei 2024 - 16:26

ME voert charges uit

De ME voert een nieuwe charge uit op de Nieuwe Achtergracht en leidt de demonstranten in de richting van Crea.

13 mei 2024 - 16:01

(Nog) geen ontruiming

Vooralsnog is er geen ontruiming. De politie heeft wel REC-A betreden om demonstranten uit het pand te halen. Daarbij worden ook politiehonden ingezet. De UvA heeft inmiddels aangifte gedaan van huisvredebreuk en vernieling.

13 mei 2024 - 15:36

ME haalt demonstranten uit REC-A

Onder luid gejoel haalt de politie demonstranten uit REC-A.

13 mei 2024 - 15:25

ME staat op de Nieuwe Achtergracht

De ME staat inmiddels op de Nieuwe Achtergracht, pal tegenover de demonstranten. Die scanderen op hun beurt: Cops off campus.

 

13 mei 2024 - 14:39

Alle panden op REC gesloten

De beveiliging van de UvA heeft net orders gegeven dat alle panden op de REC worden gesloten en iedereen de panden dus moet verlaten.

13 mei 2024 - 14:31

Ramen van B-C-D gebouw beklad

Op de ramen van het B-C-D- gebouw is rode graffitti aangebracht. Op A4'tjes is de tekst  ‘UvA schande, bloed aan je handen’ te lezen.

 

13 mei 2024 - 14:25

Barricades in aantocht

Demonstranten zeggen dat iedereen vrij is het gebouw te verlaten ‘nu het nog kan’. Ze roepen tevens op spullen te zoeken om de deuren te barricaderen. De ME zou ook al onderweg zijn. Ook wordt er ‘media off campus’ geroepen.
  

13 mei 2024 - 14:03

Studenten en medewerkers verlaten gebouw

Veel mensen verlaten het gebouw, al dan niet onder protest. Sommige docenten zijn het er niet mee eens en roepen ‘Cops off campus’. De sfeer wordt steeds grimmiger, mensen in zwarte kleding rennen af en toe door de menigte. Onduidelijk is waarom. 

 

De politie wil niet zeggen of de UvA al aangifte heeft gedaan. ‘Dat gebeurt in vertrouwen,’ aldus een woordvoerder. De politie houdt voornamelijk toezicht op de demonstratie buiten en dat deze veilig verloopt. ‘Wat er binnen gebeurt, is aan de UvA.’

13 mei 2024 - 13:51

UvA zou opnieuw bezet zijn

Op sociale media worden al beelden gedeeld dat het ABC-gebouw van de UvA opnieuw bezet zou zijn. Ook hier wordt opnieuw geadviseerd het nummer van de advocaat op de arm te schrijven. Volgens de woordvoerder blijft de hoofdingang van REC-A open. Wel is er aan er aan iedereen gevraagd het gebouw het gebouw te laten, aldus de woordvoerder. Inmiddels zijn er acht tentjes opgezet binnen het gebouw.

13 mei 2024 - 13:38

Honderden demonstranten in REC-A

Na de betoging zijn honderden demonstranten REC-A binnengetrokken. Ze zijn bezig tentjes op te zetten, roepen leuzen als ‘From the river to the sea’ en dragen gezichtsbedekking. Dit is tegen de regels die gisteren door de UvA zijn gepubliceerd, waarin nadrukkelijk staat dat gezichtsbekkende kleding en kwetsende leuzen niet zijn toegestaan. Er is voor zover te zien is geen bewaking aanwezig. 

 

Demonstranten wordt geadviseerd naam en telefoonnummer van een advocaat op hun arm te schrijven in geval van arrestatie. 

13 mei 2024 - 13:30

‘Walk out’-protest

Vanmorgen begon een aangekondigd ‘Walk out’-protest op de Roeterseilandcampus. Dit begon om 11.00 uur en werd door de UvA toegestaan. Na dit protest bleven veel demonstranten hangen.