Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

11 apps die je door je studie helpen

31 augustus 2015 - 07:41
Deel op

Op Tinder kun je veel scoren, maar geen studiepunten. En de Facebook-app mag dan verdomd handig zijn om je kersverse vrienden uit de introductieweek beter te leren kennen, maar wanneer je tegen die deadline aan zit te hikken, leidt het alleen maar af. Folia zet de 11 beste apps op een rijtje om wel goed door je studie heen te komen.

Moet ik rennen?

iOS & Android | Gratis

 

App uit eigen HvA-stal die vier studenten ironisch genoeg twee jaar studievertraging kostte. Op basis van je locatie en je vaste reistraject laat de app je volgende reisoptie zien. De aftelklok bepaalt bovendien of je moet rennen om die volgende bus uit Purmerend of volgende trein naar Schagen te halen. Daarnaast biedt de app je bovendien ‘Geen-haast-korting’. Heb je dus een keer twintig minuten om vanaf de Leeuwenburg naar het Amstelstation te komen, dan biedt de app je ook nog eens korting op die frikadel speciaal – waar iedereen in de trein je overigens om zal haten.

Prey

iOS & Android | Van gratis tot 15 euro

 

Studentenhuizen zijn inbrekersparadijzen en in universiteits- en hogeschoolbibliotheken verdwijnen meer laptops dan er studenten zijn. Een goede traceer-applicatie is dan ook onmisbaar. Find my iPhone is een goede, maar werkt – nomen est omen – enkel op iPhones andere shiny Mac-apparatuur. Als je gloednieuwe MacBook of strakke Samsung Edge wordt gejat heb je er dan ook niets aan. Prey biedt je de mogelijkheid drie apparaten aan elkaar te koppelen. Ben je er één kwijt dan kun je op die andere twee, of via hun website, je smartphone of laptop traceren, foto’s laten maken of alle bestanden verwijderen.

Zorgverzekering Wijzer

iOS | Gratis

 

De Zorgverzekering Wijzer van HvA-studenten informatica Rob Kunst, Jetse en Arend Koopmans (broers) en student scheikunde Marie Brands was eind vorig jaar een hit in de appstore. Niet zo gek ook, want november/december is precies het moment dat je nadenkt over je zorgverzekering. En hoewel je zo net aan het begin van je studie wel andere dingen aan je hoofd hebt dan je zorgverzekering, is het toch erg de moeite waard om deze app alvast te downloaden. Zo kun je aan het eind van het jaar onafhankelijk laten uitzoeken welke zorgverzekering het beste voor jou is.

Studis

iOS & Android | Gratis

 

Vraag een student om mee te gaan naar een restaurant, museum of bioscoop en de kans is groot dat die reageert met de wedervraag: ‘Is er studentenkorting?’ Daarom hebben HvA-studenten commerciële economie de app Studis op de markt gebracht. Daarmee kun je in één oogopslag zien welke ondernemingen in de buurt studentenkorting aanbieden. Negeer de kaart, die is nogal onoverzichtelijk en traag, maar als je rechtsonderin de app klikt, dan zie je een overzicht van alle aanbiedingen per categorie, en hoe ver je moet lopen om te kunnen genieten van je welverdiende studentenkorting. Want laten we eerlijk wezen: het studentenleven is al duur genoeg. Je moet wel geld overhouden voor een biertje of twee.

Hooked

iOS | Gratis

 

Nuttig is deze app niet, al word je wel steengoed in pubquizzen. UvA-onderzoeker Ashley Burgoyne ontwikkelde voor het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de muziekherkenningsapp Hooked!. Gebruikers van de app krijgen steeds een nummer uit de Top 2000 vanaf een willekeurig couplet of refrein te horen en moeten dan zo snel mogelijk laten weten of ze het kennen. Hoewel wij natuurlijk nooit zullen aanraden Hooked! tijdens college te doen, kun je dit spel wel tegen je klasgenoten spelen. Niet alleen erg leuk, je helpt er ook nog eens het onderzoek van de Music Cognition Group van de UvA mee.

Trein – 100% snelste

iOS | Gratis of 2 euro voor Pro

 

Direct zien wat de alternatieven zijn als er een trein uitvalt, en dus altijd de snelste verbinding vinden: dat was de missie van Sander de Koning, derdejaarsstudent International Business & Management Studies aan de HvA. Dat lukt aardig: zijn app is sneller dan alle andere trein-applicaties die op dit moment voor de iPhone beschikbaar zijn. Je kunt stations selecteren waar je vaak komt, waarna de app direct de eerste vier treinen die vanaf daar vertrekken laat zien. Daarnaast laat hij de snelste treinreizen zien van het ene naar het andere station en krijg je een overzicht van storingen en werkzaamheden op het spoor.

Blackboard Mobile Learn

iOS & Android | Gratis

 

Als een fax en een telexmachine een liefdesbaby zouden krijgen, zou die nog gebruiksvriendelijker zijn dan Blackboard. Wil je echter niet al voor de lente van de UvA getrapt worden met een negatief bindend studieadvies, dan zul je het toch moeten gebruiken om opdrachten in te leveren, powerpointslides te lezen en die laatste roosterwijziging te bekijken. Bij het schrijven van dit artikel is de site van Blackboard overigens offline. ‘We are currently experiencing technical difficulties,’ valt er te lezen. Een betere samenvatting van Blackboard en de bijbehorende app is niet mogelijk.

EasyBib

iOS & Android | Gratis

 

Als je toch op de laatste dag voor de deadline begint aan die paper van vijfduizend woorden, is er niets maar dan ook niets vervelender dan het maken van een literatuurlijst. Steeds maar weer zoeken naar de uitgever, zeventien medeauteurs doorploegen en dan ook nog eens het goede deel van dat standaardwerk goed citeren: plagiaat wordt er bijna aantrekkelijk door. Gelukkig maakt de app EasyBib het je gemakkelijk: alles wat je hoeft te doen is de streepjescodes van de geciteerde boeken te scannen. Dat je vervolgens zowat uit elke denkbare citeerwijze kunt kiezen, maakt EasyBib een handige app om deadlinestress te verlichten.

Coursera

iOS & Android | Gratis

 

Je hoort er als universiteit of hogeschool natuurlijk niet meer bij zonder massive open online course (mooc; spreek uit moek). De UvA en de HvA pikten al een graantje mee van de hype, maar de beste moocs van Oxbridge en de Amerikaase Ivy League komen voorbij op Coursera. Of je nu geïnteresseerd bent in cryptografie, Griekse klassieken of kwantummechanica, in vrijwel alle vakgebieden biedt Coursera je de mogelijkheid certificaten te behalen. Bovendien laat de app je colleges downloaden, zodat je in de trein, in de bus of tijdens je hardlooprondje slimmer en slimmer wordt.

Wiebetaaltwat
Android | Gratis


Alleen eten is saai en bevordert bovendien het veraardappelen, zoals Gerrit Komrij zo bloemrijk stelde. Eet dus zoveel mogelijk samen. Maar pas op: in iedere vriendengroep is er die ene die nooit een rondje haalt en die nooit zal aanbieden om de boodschappen ditmaal te betalen. Daar zijn tal van oplossingen voor, variërend van dreigen met grof geweld tot e-mailbombardementen. Handiger is een van de vele applicaties waarbij je in een groep of huis kunt bijhouden wie wat betaalt en de onderlinge saldi kunt bekijken. Wiebetaaltwat is daarvoor de meest gebruikte applicatie en tevens de minst gewelddadige manier om toch je geld terug te krijgen.

Our Budget Book
Android | Gratis of 2,99 euro voor Pro


Tot vorig jaar sprong iedere student op de 23e van de maand een gat in de lucht: de stufi was binnen en alles kon weer betaald worden. Vanaf dit jaar moet je door de invoering van het leenstelsel ieder dubbeltje drie keer omdraaien en dat vraagt om een goed huishoudboekje. De applicatie Our Budget Book laat je voor elke kostenpost een maandelijks budget kiezen en houdt vervolgens precies bij wat je waaraan uitgeeft. Daarnaast geeft het je allerlei gratis grafieken om te zien wat je grootste kostenposten zijn en hoeveel er paar maand in- en uitgaat. Mocht het allemaal misgaan, dan kun je ook nog eens je ouders je geldzaken laten inzien als je thuis gaat bedelen om een bijdrage.