Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

HvA-studenten varen met hun zonneboot van Frankrijk naar Nederland

Stephan Vegelien,
17 juli 2015 - 16:17
Met hun hypermoderne zelfgebouwde boot varen studenten van het domein Techniek van Monaco naar Arnhem. De boot vaart op zonne-energie. In Monaco deden de studenten mee aan het Solar1-evenement met hun boot.

Het is de ultieme test voor de boot van de techniekstudenten. Met de actie willen de studenten aantonen dat zonne-energie zich prima leent voor toepassingen op het gebied van mobiliteit.

In een persbericht legt Dedier Chagneau, eindverantwoordelijke voor het elektrisch systeem van de boot, uit hoe de studenten op het idee kwamen.

'In Monaco heeft ons team afgelopen week meegedaan aan een evenement voor zonneboten. Het varen van een slalom en sprint in de haven aldaar was een groot feest vanwege de ambiance en prachtige jachten, maar de vorm van onze boot leent zich daar slecht voor. Onze romp is acht meter lang en geoptimaliseerd voor het varen van lange afstanden. Zodoende kwamen we tot het idee om vanaf het evenement in Monaco terug te varen naar Nederland.


De boot vaart nu van Valence, via de Rhône naar Arnhem. Ondertussen stopt de boot nog in Lyon, Pouilly sur Saône, Dinant en Maastricht. Zondag moeten de studenten in Arnhem aankomen. Gelukkig hebben de studenten het weer mee.
Lees meer over