Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

HvA'ers in hackatrain naar het TOA in Berlijn

Willem van Ewijk,
14 juli 2015 - 13:10
Na maanden van voorbereiding zal de eerste Nederlandse hackatrain vanmiddag aankomen in Berlijn. Aan boord strijden vijftien teams van drie programmeurs om wie de beste app kan maken om treinreizen aantrekkelijk te maken. Daaronder zitten twee teams van de Hogeschool van Amsterdam.

Vijfenveertig hackers verzamelden zich vanochtend om half zeven op de HvA-Knowledge Mile bij het Amstelstation. ‘Het was wel even pittig,’ zegt HvA-student Mats de Swart, die al om kwart voor vijf opstond. Samen met zijn teamgenoten, HvA-student Manish Kakkar en Avans-student Nick van Breda, is hij geselecteerd als een van de deelnemende studententeams, door het Amsterdam Creative Industries Network (ACIN) – het samenwerkingsverband tussen de HvA, de hogeschool Inholland en de Hogeschool voor de Kunsten, en een van de organiserende partners van de Hackatrain.

(De tekst gaat verder onder de foto.)

Naast het studententeam vormen ook medewerkers van het MediaLAB van de HvA een team, met daarin onderzoekers Tamara Pinos Cisneros, Loes Bogers en Felipe Escobar Vega. Een driekoppige jury zal na aankomst in Berlijn drie teams nomineren die hun app dit najaar aan de Nederlandse Spoorwegen (NS) mogen presenteren.


Een van de juryleden is Steven van Grinsven, een freelance curator, schrijver, kunstcriticus en consultant. Een van de juryleden is freelance curator, schrijver, kunstcriticus en consultant Steven van Grinsven. Een terugkerend thema in zijn werk is de invloed van technologische ontwikkelingen op de samenleving.


Ambitieus
‘We gaan een app maken waarmee de reiziger tijdens zijn treinrit kan zien wat er allemaal te doen is in de steden waar hij langsrijdt,’ zegt HvA-student De Swart, die er meteen bij zegt dat het idee op zich niet zo nieuw is. ‘Maar wij willen laten zien hoeveel tijd het kost, of het de moeite waard is om uit te stappen, en of er na de activiteit nog een trein naar huis gaat.’ De Swart en zijn team zullen de app tijdens de zes uur durende reis vanuit het niets moeten programmeren. ‘Dat is wel ambitieus,’ geeft hij toe, ‘maar we proberen in ieder geval de basis te hebben. Dan kunnen we het daarna verder uitbouwen.’

In de aanloop naar de hackatrain zei organisator Amal Whyte nog dat het een ‘tijdverdrijf’ was voor de hackers. Het uiteindelijke doel was om het Tech Open Air festival te bezoeken in Berlijn. Dat is een van de grootste technologiefestivals van Europa. Maar inmiddels is de hackatrain zelf uitgegroeid tot een instituut. Maandag, nog vlak voor vertrek, sloot Microsoft zich aan bij het project van Whyte.

Microsoft
Het softwarebedrijf zal gedurende twee maanden de drie genomineerde teams begeleiden om hun apps verder te ontwikkelen. ‘We waren blij verrast. Dat geeft natuurlijk weer veel motivatie aan de hackers,’ laat Whyte weten. Medewerkers van IT-consultancybedrijf Ordina lopen door de trein en zullen met de hackers over hun apps praten en ze adviseren. De NS zal de leden van het winnende team ieder een Europese treinticket cadeau geven.

Maar daar is het de deelnemers niet om te doen. Ze vinden het belangrijker om contacten op te doen tijdens de reis, de hackatrain en de bijeenkomsten met Ordina, Microsoft en de NS. ‘Ik zal de komende dagen weinig slapen,’ zegt De Swart die na afronding van zijn studie technische informatica verder wil gaan als softwareontwikkelaar. Hij wil op het TOA zoveel mogelijk lezingen bezoeken en met invloedrijke mensen uit de internationale IT-wereld praten.