Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Maagdenhuisbezetting kostte toch meer: 505.000 euro

Stephan Vegelien,
12 juni 2015 - 11:59
De totale kosten van de bezettingen van het Maagdenhuis en het Bungehuis zijn nagenoeg bekend. De bezetting van het Maagdenhuis kostte 505.114 euro. Dat is ruim 44.000 euro meer dan geschat. Dat stelt de UvA.

De kosten van de Maagdenhuisbezetting werd eerder door de UvA geschat op 460.000 euro. Die balans werd opgemaakt door Facility Services. De grootste kostenpost was de extra beveiliging die de UvA moest inhuren. De 45 dagen dat er extra beveiliging nodig was heeft 230.000 euro gekost.  Ook de schoonmaak van het Maagdenhuis na de bezetting kostte nogal wat: 50.000 euro.

Bungehuis en beveiliging
Nu blijken die kosten dus hoger te zijn. Als alle nota's zijn ontvangen kan dit bedrag bovendien nog oplopen. De bezetting en de overige kosten die de UvA maakte, zoals de inzet van extra beveiliging bij debatten en demonstraties kostte 201.666 euro.

De kosten van de bezetting worden overigens niet verhaald op de bezetters. Ook al heeft de Tweede Kamer gevraagd dit wel te doen. De UvA heeft namelijk een uitgebreide gevarenverzekering. Zij hebben de kosten als claim voorgelegd aan de verzekering.AT5 zette eerder vraagtekens bij de schatting van de UvA over de kosten. Hoewel deze uiteenzetting van de kosten iets meer duidelijkheid geeft, blijft het nog steeds een vraag waarom bepaalde kostenposten zo hoog zijn, zoals de enorme kostenpost beveiliging, of dit kosten zijn die gemaakt zijn bovenop de gebruikelijke kosten voor het openhouden van het Maagdenhuis en het Bungehuis én hoe het kan dat kostenposten zo uiteengezet zijn, terwijl zij eigenlijk in elkaar overlopen.