Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Blowen, drinken, feesten: Meester Bart heeft het ook allemaal geprobeerd

Mats van Soolingen,
25 mei 2013 - 20:17
De tribune zat vol tijdens de eerste editie van CollegeCafé in leercentrum Floor van de HvA. De gast was Bart Ongering, beter bekend als Meester Bart.

Hij is leraar Engels op de Open Scholengemeenschap Bijlmer en begon eind vorig jaar met een blog, waar hij de meest opmerkelijke uitspraken van zijn leerlingen verzamelt. Onlangs bundelde hij de leukste uitspraken in een boekje; ‘Ik hoef niet op te letten, ik weet alles al’.

‘Welkom op deze regenachtige dag,’ opent de leraar het CollegeCafé. Hij begint te vertellen over zijn jeugd en zijn tijd als student. Dat het toen nog helemaal niet voor de hand was dat hij les zou gaan geven. ‘Tijdens de mavo haalde ik ook kattenkwaad uit. En ik heb het ook allemaal geprobeerd. Blowen, drinken, feesten.’

Na een mislukte mbo-opleiding Detailhandel en een korte carrière als kledingverkoper, begon hij weer te studeren en werd leraar Engels in de Bijlmer. ‘Van vrienden kreeg ik reacties als ‘Wow!? Werken in de Bijlmer?’ of ‘Moet je dan geen kogelvrij vest aan?’ De Bijlmer was natuurlijk het enge plekje in de hoofdstad,’ grapt Bart.

‘Ik ben docent geworden om veel te geven aan kinderen,’ vervolgt hij zijn verhaal. ‘En het mooie is dat zij op een gegeven moment ook terug gaan geven. Dan kunnen ze zich ook uiten zoals zij willen.’ Vooral de uitspraken die leerlingen deden vielen hem op en zo is hij uiteindelijk zijn blog begonnen. ‘Maar ik had niet verwacht dat het zo opgepikt zou worden.’

Na de korte introductie interviewde Folia-hoofdredacteur Jim Jansen de leraar en was er ruimte voor het publiek om vragen te stellen. Er werd niet enkel gevraagd naar het blog en zijn boek, maar de aanwezigen waren vooral nieuwsgierig naar Meester Barts manier van lesgeven. Niet zo gek, want er zaten veel toekomstige leraren op de tribune.

Toen alle vragen gesteld en beantwoord waren, kon het boekje gekocht worden (zijn uitgeverij had zelfs een pinapparaat meegenomen) en was er een bescheiden borrel. Al met al een succesvolle eerste editie van CollegeCafé.

Klik hieronder voor meer foto's van de lezing van Meester Bart door Monique Kooijmans

31 HvA MeesterBart 24mei2013 fotoMoniqueKooijmans
Lees meer over