Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Team H2A Europees kampioen met waterstofauto

Mats van Soolingen,
21 mei 2013 - 10:53
Team H2A is Europees kampioen in de waterstofklasse op de 29e editie van de Shell Eco-marathon in Rotterdam. Dit weekend behaalden de HvA-studenten met hun waterstofauto een resultaat van 342,2 km/kWh, wat gelijk staat aan 3042,84 kilometer op één liter brandstof. Ze verbraken daarmee hun record van vorig jaar.

Een heel mooi resultaat, ondanks dat het team niet veel testrondes heeft kunnen rijden, vertelt teamcaptain Max Richtering Blenken. ‘We wilden meer testen, maar vanwege de slechte weersomstandigheden vorige week heeft Shell het testschema omgegooid. Hierdoor was onze eerste testronde op vrijdag ook meteen een officiële poging.’

En die poging verliep niet helemaal soepel, want na vijf rondes viel de motor uit. ‘Gelukkig ging het om een klein mankement en was het dus niet zo’n groot probleem. We konden het dezelfde dag nog aanpassen,’ legt de teamcaptain uit. ‘Uiteindelijk hebben we afgelopen weekend vier keer gereden, waarbij we het voertuig steeds hebben verbeterd. Van alle pogingen telde alleen het beste resultaat en dat hebben we op zondag behaald.’

Voorwielsturing
Het team bouwde hun voertuig al volgens de wedstrijdreglementen van volgend jaar. Zo was de auto dit jaar al voorzien van voorwielsturing, maar of dat doorslaggevend was voor de winst durft de teamcaptain niet te zeggen. ‘De auto lag wel een stuk stabieler en daar hebben we zeker wel winst mee gepakt. Maar we hadden bijvoorbeeld ook geluk met een hele goede bestuurster die het parcours al kende van vorig jaar. Ook hebben we de juiste banden gebruikt en zat er een zeer efficiënt brandstofsysteem in het voertuig,’ aldus Max.

Tijdens de Shell Eco-marathon deden in drie dagen tijd ongeveer 3.000 Europese studenten een poging om met hun zelfgebouwde voertuigen zo ver mogelijk te rijden op zo min mogelijk brandstof. Speciaal voor de competitie was de openbare weg rondom Ahoy in Rotterdam omgetoverd tot een stratencircuit.
Lees meer over