Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Onderwijsprijs 2013 uitgereikt

Mats van Soolingen,
16 mei 2013 - 07:30
Het bachelorvak Inleiding in Poolse en Tsjechische geschiedenis en cultuur van Magda van Duijkeren-Hrabová en Arent van Nieukerken heeft de Onderwijsprijs 2013 van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw) gewonnen.  De jury prees vooral de didactische aanpak waarop de geschiedenis van twee bijzondere talen en landen bij elkaar gebracht worden en hoe dat als een rode draad door het vak loopt. Andere genomineerde was het bachelorvak Middeleeuws Amsterdam in Context van Annika Rulkens en Jitske Jasperse.

De uitreiking vond gistermiddag plaats in een volle collegezaal van het Bungehuis en begon met twee presentaties van de docenten over de vakken. ‘Er mag op de tafels geslagen worden en haal de ratels tevoorschijn, want het is absoluut nog geen gelopen race. De presentaties tellen zeker mee in onze eindbeoordeling,’ aldus juryvoorzitter Jan Willem van Henten tegen het publiek.

Ook na de twee presentaties leek het voor de jury nog een lastige keuze. Na een klein kwartier overleg kwam de jury met de mededeling dat Inleiding in Poolse en Tsjechische geschiedenis en cultuur toch net de betere was. ‘Het was een hele moeilijke keuze omdat het beide uitstekende vakken zijn,’ aldus Van Henten. FGw-decaan Frank van Vree reikte 1500 euro uit aan Van Duijkeren-Hrabová en Van Nieukerken. Het geld mogen ze besteden aan hun vak. Alle genomineerden gingen met een grote bos bloemen naar huis.

Het doel van de prijs is om het onderwijs aan de FGw in de schijnwerpers te zetten, aandacht te vragen voor bijzondere prestaties in het onderwijs en die te waarderen. De jury had besloten om dit jaar geen mastervakken te nomineren,  omdat de onderwijscommissies maar twee mastervakken hadden voorgedragen die bovendien niet in alle opzichten aan de criteria voldeden.